Forside:Alstahaug kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

ØSTLANDET • SØRLANDET • VESTLANDET • MIDT-NORGE • NORD-NORGE
Nordland • Troms • Finnmark
Helgeland • Salten • Lofoten • Vesterålen • Ofoten
BindalSømnaBrønnøyVegaVevelstadHerøyAlstahaugLeirfjordVefsnGraneHattfjelldalDønnaNesnaHemnesRanaLurøyTrænaRødøyMeløy

Om Alstahaug kommune
1820 Alstahaug komm.png
Alstahaug kommune ligger i Nordland, i regionen Helgeland. Alstahaug grenser til kommunene Dønna, Herøy, Leirfjord, Vefsn, Vevelstad og Vega. Administrasjonssenter er Sandnessjøen, hvor omkring 80 % av befolkninga er bosatt. Det eneste andre tettstedet i kommunen er Tjøtta.

Kommunen dekker det meste av øya Alsten, med unntak av den nordøstlige delen. I tillegg omfatter den flere mindre øyer sør og sørvest for Alsten. Det har vært flere grenseendringer og sammenslåinger i kommunens historie. I 1965 ble Tjøtta og Sandnessjøen kommuner innlemma i Alstahaug. I 1971 ble så øygruppa Skålvær overført fra Vega. Et fastlandsområde øst i kommunen ble i 1995 overført fra Alstahaug til Vefsn. Kommunen har noen av de eldste boplassene på Helgeland. Ved Brastad er det funnet steinredskaper fra Komsakulturen, iblanda en del flintredskaper med trekk fra Fosnakulturen. Det ligger et helleristningsfeltRødøya, der særlig noen figurer som er tolka som skiløpere har fått mye oppmerksomhet. En av dem ble brukt som piktogram under OL på Lillehammer 1994.

KongshaugenHaugsneset antas å være den største gravrøysa i Nordland. Den er hele tretti meter i diameter og åtte meter høy. I ei mindre røys nær Kongshaugen ble det funnet gjenstander fra eldre bronsealder i 1963.   Les mer ...

 
Smakebitar fra artiklar
Prytz ved en byste i bronse av seg selv, utført av Wilhelm Rasmussen i 1928.
(1930–1935)

Torolf Prytz (født 26. desember 1858 i Alstahaug, død 16. juni 1938 i Vestre Aker) var arkitekt, gullsmed og designer. Han var en av de viktigste akttørene innenfor kunsthåndverk og design, og spesielt gullsmedkunst i siste del av 1800-tallet og første del av 1900-tallet.

Han var også statsråd og første sjef for Industriforsyningsdepartementet i Gunnar Knudsens andre regjering i perioden fra 30. april 1917 til 5. juli 1918. Prytz var sønn av fogd i Helgeland fogderi, Eiler Hagerup Krog Prytz (1812–1900) og Anne Margrethe Thomessen (1820–1900) og vokste opp på fogdegården Sandnes i Alstahaug til han var 12 år, da familien flyttet til Christiania.   Les mer …

Herlof og Ragnhild Martinsen

Herlof Oskar Strøm Martinsen (født 5. juni 1901, død 30. april 1976), også kjent som Bil-Martinsen og i skrift H. Martinsen, var bilforhandlerSøvik i Alstahaug kommune, Nordland. Han var innehaver av agentur- og kommisjonsfirmaet H. Martinsen, herunder H. Martinsen Bilverksted, på Søvikstranda.

Tidlig i 1920-årene gikk Martinsen inn i bilfaget, hvor han forble gjennom yrkeslivet. Men han drev også som snekker og salmaker. Som bilbransjeaktør la Martinsen grunnlaget for en familietradisjon som kom til å vare i nærmere hundre år: barn og barnebarn ble blant annet bilforhandlere. I ettertid omtales Herlof som en markant bilprofil med støvsky bak seg og som en teknisk vidundermann.

For øvrig var Martinsen medgrunnlegger av Sør-Alsten Arbeiderparti samt den første lederen av laget.   Les mer …

Erling Dahl Moen, fra Våre falne.

Erling Dahl Moen (født 25. juni 1912Tjøtta, død 26. januar 1943Atlanterhavet) var krigsseiler.

Han var sønn av Daniel Johan Moen (1864–1922) og Hansine Johanne Moen f. Helgesen (1877–1945).

Etter å ha gått styrmannskole og radioskole var han under andre verdenskrig andrestyrmann på M/T «Nortind», et tankskip som gikk i konvoifart mellom USA og England. Den 14. januar 1943 la skipet ut fra New York med kurs mot Mersey/Liverpool, med bensinlast om bord. Det var svært dårlig vær, og under overfarten brakk M/T «Kollbjørg» i to. «Nortind» forsøkte å komme til unnsetning, men ble selv offer for en torpedo fra den tyske ubåten U358. Alle de 43 som var om bord på «Nortind» omkom.   Les mer …

H. Martinsens firmalogo
Martinsen er en familie i Mosjøen by i Vefsn, Nordland. Som næringsdrivende er familien først og fremst kjent som bilforhandlere. Familiens tid i bilfaget skriver seg fra tidlig i 1920-årene, og består fremdeles, noe som gjør dem til Helgelands eldste bilbransjefamilie. Det begynte med Herlof Martinsen, som i 1925 åpnet bilverksted i Alstahaug. Familien kom i 1958 til Mosjøen, hvor de står bak en rekke bilforretninger og -verksteder, blant andre det kjente bilhuset Martinsen & Daleng.   Les mer …

Flokkmann-brygga i Mosjøen havn.
Foto: Zahl

Reidar Flokkmann (18961972) var kjøpmann i Mosjøen og innehaveren av den kjente bygge- og jernvareforretningen Reidar Flokkmann, som idag eies og drives av familien Nermo. Selv om det er denne forretningen Flokkmanns navn forbindes med, drev han gjennom det meste av sin tid i fiskerinæringen.Reidar Flokkmann begynte i 1915 i fiskenæringen, hvor han sammen med et annet foretak og deretter selvstendig drev med oppkjøp av fisk i Lofoten. Sammen med broren Erling Flokkmann, hadde han også et ishus på Mindlandet. Is var nødvendig for langveis frakt av ferskfisk.

Han grunnla den 3. januar 1936 foretaket Reidar Flokkmann i Mosjøen. Foretaket tok i 1939 i bruk et nybygget ishus utenfor byen. Virksomheten ble i 1942 flyttet til Jernbanekaiet i Mosjøens havn. I begynnelsen og frem til 1950 bestod virksomheten mest i kjøp og salg av fisk, smøreolje og salt.   Les mer …

 
Sjå òg
 
Kategoriar for Alstahaug kommune
ingen underkategorier
ingen underkategorier
 
Andre artiklar