Reidar Flokkmann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flokkmann-brygga i Mosjøen havn.
Foto: Zahl

Reidar Flokkmann (18961972) var kjøpmann i Mosjøen og innehaveren av den kjente bygge- og jernvareforretningen Reidar Flokkmann, som idag eies og drives av familien Nermo. Selv om det er denne forretningen Flokkmanns navn forbindes med, drev han gjennom det meste av sin tid i fiskerinæringen.

Personalia

Reidar Flokkmann (opprinnelig Reidar Hansen) ble født i 1896 som sønn av bonde og ordfører Johan Martin Greger Hansen (18631944) og Gunhilda (Hilda) f. Nilsdatter på Nordbostad på Mindlandet i Tjøtta. Også broren Erling Hansen antok navnet Flokkmann. Den sistnevnte giftet seg med Ragnhild f. Jacobsen (18941968), datter av handelsmann Karl Jacobsen og Elisabeth f. Persdatter i Mosjøen.

Han ble i 1931 gift i Trondheim med Alma Kaspara Iversen Marken (f. 1904).

Historikk

Flokkmanns nybygg, åpnet i 2011.
Foto: Zahl
Inngang til Flokkmann.
Foto: Zahl

De første årene

Reidar Flokkmann begynte i 1915 i fiskenæringen, hvor han sammen med et annet foretak og deretter selvstendig drev med oppkjøp av fisk i Lofoten. Sammen med broren Erling Flokkmann, hadde han også et ishus på Mindlandet. Is var nødvendig for langveis frakt av ferskfisk.

Han grunnla den 3. januar 1936 foretaket Reidar Flokkmann i Mosjøen. Foretaket tok i 1939 i bruk et nybygget ishus utenfor byen. Virksomheten ble i 1942 flyttet til Jernbanekaiet i Mosjøens havn. I begynnelsen og frem til 1950 bestod virksomheten mest i kjøp og salg av fisk, smøreolje og salt.

Byggevarer

Vareutvalget ble etterhvert utvidet med tauverk, fiskeutstyr, gjerdepåler og mye annet. Foretaket leverte også jernvarer og tilhørende utstyr da Mosjøen Aluminiumsverk ble oppført, noe som førte til en ytterligere utvidelse av vareutvalget. I seksti- og syttiårene kom enda flere varegrupper, blant annet byggevarer som isolasjon, sponplater, fiberplater og papp. Med dette begynte Reidar Flokkmanns profil som bygge- og jernvareforretning å ta form. Foretaket har i senere tid utvidet virksomheten med trelast og en fritidsavdeling med blant annet klær, ski og fiskeutstyr.

Nermo overtar

Gudmund Nermo begynte i 1937 å arbeide i Reidar Flokkmann. Som mangeårig ansatt overtok han foretaket da eieren døde i 1972. Deretter fortsatte sønnen Arnt Reidar Nermo (f. 1957) som eier og driver.

Foretaket ble i 1998 medlem av kjeden Byggmakker.

Se også

Kilder

Litteratur

Bøker
  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 540. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
Nettsider