Bilbransje i Alstahaug

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
F.v. Reidar Bjørnvold og Herlof Martinsen. Martinsen- og Bjørnvold-familiene var begge pionerer i bilbransjen, og åpnet henholdsvis Alstahaugs første og andre bilverksted

Bilbransje i Alstahaug er bilforretninger, -verksteder, -utleie og andre slags virksomheter i Alstahaug kommune, Nordland, herunder tettstedet Sandnessjøen, som selger varer og tjenester til bilister.

Bransjen oppstod i 1920-årene, da Ole Jenssen på Søvikmoen i 1921 kom hjem med en Ford. Senest i 1923 ble Herlof Martinsen motormaskinist, og i 1925 åpnet han H. Martinsen Bilverksted på Søvikstranda: det første i Alstahaug. Fra 1927 hadde Martinsen dessuten drosjetrafikk. Dermed kom Søvik tidlig til å befeste seg som et bilsentrum i Alstahaug-distriktet: fra 1920- til 1940-årene var det på Søvik det meste innen bil skjedde.

I 1953 fikk Sandnessjøen eget verksted, nemlig Autoverkstedet, som senere ble omdøpt Auto & Motor. Bak forretningen stod i hovedsak familiene Bjørnvold, Nordhus og Barth-Heyerdahl. Bjørnvold-familien drev allerede rutebiltrafikk i Alstahaug, og senest fra 1930-årene hadde Arne Bjørnvold Radioforretning dessuten ført bilrekvisita.

Bilsalgets frislipp i 1960 gav ingen økning i antallet bilforhandlere. I 1970-årene, da veksten omsider tok seg opp, var det ikke sandnessjøværinger som kom til å utnytte den. Isteden ble bransjen inntatt av kapitalinteresser fra Mosjøen, nemlig Ford-forhandler Lind & Greva og Volkswagen- og Audi-forhandler Høgli Auto, foruten Hagfors Gummiservice.

Et unntak fra regelen var Honda- og senere Renault- og Toyota-forhandler Centrum Bil og Maskin. Selskapet ble stiftet av sandnessjøværinger, og åpnet ikke bare forretning i Sandnessjøen, men slo seg også ned i Mosjøen. Filialen Centrum Bil, som senere fikk navnet Bilcentrum, kom til å bli en langvarig aktør i Mosjøens bilbransje. Opel-forhandler Sandnessjøen Auto betjente også Mosjøen, men hadde ingen egen forretning der.

I 1980-årene fulgte det likevel en rekke lokale etableringer i Alstahaug, herunder større foretak som Einmo Bil, Jensen Bil og Hansens Bilverksted og mindre foretak som Sandnessjøen Biloppsamling og Motoragentur. I tillegg trakk Høgli Auto og Lind & Greva seg ut. Ved 1990-årenes utgang var så godt som alle bilforretninger i Sandnessjøen lokaleiet.

Lister

Annonse i 1976 for spesialmodellen Opel Kadett Festival. Sandnessjøen Auto hadde både Alstahaug-distriktet og Vefsn-distriktet som forhandlerområde

Bilforretninger

 1. Auto & Motor (oppr. Autoverkstedet)
 2. Centrum Bil og Maskin
 3. Einmo Bil
 4. Hansens Bilverksted
 5. Høgli Auto
 6. Jensen Bil
 7. Lind & Greva
 8. Sandnessjøen Auto

Bilverksteder

 1. AutoZentrum Verksted
 2. H. Martinsen Bilverksted
 3. HTS-Verkstedservice (jf. Helgeland Trafikkselskap)
 4. Sandnessjøen Verkstedsenter
 5. [F. Wiigs bilverksted]

Biloppretting

Bilopphugging

 1. Sandnessjøen Biloppsamling

Bilpleie

Bilutleie

Bildeler

 1. Arne Bjørnvold (oppr. Arne Bjørnvold Radioforretning)
 2. Bilkjøp
 3. Motoragentur

Bilgummi

Bilglass

Bilberging

Biltesting

Bilkonsulenter

Forhandlere av MC

Se også

Litteratur