Flygedagene på Gjøvik 1911: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(F1-merking)
m (lenking av oppslagsord, layoutsmåtteri)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Cederstrom1911.jpg|Carl Cederström i 1911}} Under '''Flygedagene på Gjøvik i 1911''' foregikk de første flygningene over byen og [[Mjøsa]]. Den svenske baronen [[Carl Cederström]] kom i september 1911 til [[Gjøvik (tettsted)|Gjøvik]] for å gjøre en flyoppvisning. Cederström reiste nærmest på turné for å demonstrere det fantastiske nye framkomstmidlet, flyet. Året før hadde han gjennomført de første flygningene i Norge, med utgangspunkt på [[Etterstad]] utafor [[Oslo]].
<onlyinclude>{{thumb|Cederstrom1911.jpg|Carl Cederström i 1911}} Under ''[['Flygedagene på Gjøvik i 1911]]''' foregikk de første flygningene over byen og [[Mjøsa]]. Den svenske baronen [[Carl Cederström]] kom i september 1911 til [[Gjøvik (tettsted)|Gjøvik]] for å gjøre en flyoppvisning. Cederström reiste nærmest på turné for å demonstrere det fantastiske nye framkomstmidlet, flyet. Året før hadde han gjennomført de første flygningene i Norge, med utgangspunkt på [[Etterstad]] utafor [[Oslo]].


Ifølge Gjøviks Blad ankom Cederström og kona Gjøvik med båt fra [[Hamar]] onsdag 6. september. "De blev paa Bryggen modtagne af Sportsforeningens Formand hr. Kjøbmand Schjerpen, som stadig er i aktivitet nu om Dagen med at ordne alt til Flyvedagene." Cederströms besøk ble arrangert av [[Gjøvik sportsforening]], med kjøpmann [[Erik Schjerpen]] som formann og drivende kraft.</onlyinclude>
Ifølge Gjøviks Blad ankom Cederström og kona Gjøvik med båt fra [[Hamar]] onsdag 6. september. ''«De blev paa Bryggen modtagne af Sportsforeningens Formand hr. Kjøbmand Schjerpen, som stadig er i aktivitet nu om Dagen med at ordne alt til Flyvedagene.»'' Cederströms besøk ble arrangert av [[Gjøvik sportsforening]], med kjøpmann [[Erik Schjerpen]] som formann og drivende kraft.</onlyinclude>


Baronens "aeroplan", [[Nordstjernan]], kom til forskjell fra flygeren med tog til byen. Søndag den 12. september tok Cederström og Nordstjernan av fra den nye idrettsplassen i Gjøvik, med kurs for Hamar. Og da baronen kom tilbake dagen etter, etter en vellykka flygning, var gjøvikenserne og de tilreisende fra seg av begeistring. Etter landinga måtte flygeren og "friherrinnan" ta plass i ei ventende triumfvogn, som "trukket av fire av byens borgere, og fulgt gjennom gatene av hele menneskemassen, ropende og viftende og kastende blomster, og de i vognen hilsende og vinkende, kjørtes der ned til [[Victoria hotell (Gjøvik)|Victoria hotell]]." Om kvelden var det folkefest med taler og pokaloverrekkelse. Borgere av Gjøvik hadde satt opp en pokal til minne om den første flyturen over landets største innsjø.  
Baronens «aeroplan», [[Nordstjernan]], kom til forskjell fra flygeren med tog til byen. Søndag den 12. september tok Cederström og Nordstjernan av fra den nye idrettsplassen i Gjøvik, med kurs for Hamar. Og da baronen kom tilbake dagen etter, etter en vellykka flygning, var gjøvikenserne og de tilreisende fra seg av begeistring. Etter landinga måtte flygeren og «friherrinnan» ta plass i ei ventende triumfvogn, som ''«trukket av fire av byens borgere, og fulgt gjennom gatene av hele menneskemassen, ropende og viftende og kastende blomster, og de i vognen hilsende og vinkende, kjørtes der ned til [[Victoria hotell (Gjøvik)|Victoria hotell]].»'' Om kvelden var det folkefest med taler og pokaloverrekkelse. Borgere av Gjøvik hadde satt opp en pokal til minne om den første flyturen over landets største innsjø.  


Herborg Østbye (gift Uri) har i ettertid fortalt hvordan Gjøvik sto fullstendig på huet under Cederströms besøk: "Jeg hadde nettopp tatt artium og var ansatt som guvernante hos distriktslegen i Torsken i Troms. Denne dagen skulle jeg forlate Gjøvik. Det ble en ensom avskjed! Alle var så opptatt av å observere den fremmede fuglen som strøk over byen høyt der oppe, at ingen hadde tid til å følge meg til bryggen."
Herborg Østbye (gift Uri) har i ettertid fortalt hvordan Gjøvik sto fullstendig på huet under Cederströms besøk: ''«Jeg hadde nettopp tatt artium og var ansatt som guvernante hos distriktslegen i Torsken i Troms. Denne dagen skulle jeg forlate Gjøvik. Det ble en ensom avskjed! Alle var så opptatt av å observere den fremmede fuglen som strøk over byen høyt der oppe, at ingen hadde tid til å følge meg til bryggen.»''


Den første norske flygeren som tok av fra Gjøvik, også han fra [[Gjøvik idrettsplass|idrettsplassen]], var trulig [[Jul Hansen]], den 8. juni 1913.
Den første norske flygeren som tok av fra Gjøvik, også han fra [[Gjøvik idrettsplass|idrettsplassen]], var trulig [[Jul Hansen]], den 8. juni 1913.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
*''Gjøviks Blad'', den 8. september 1911.  
*''Gjøviks Blad'', den 8. september 1911.  
*Mollgard, Reidar: ''På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år'', s. 288.
*Mollgard, Reidar: ''På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år'', s. 288.

Sideversjonen fra 18. mai 2010 kl. 13:24

Carl Cederström i 1911

Under 'Flygedagene på Gjøvik i 1911' foregikk de første flygningene over byen og Mjøsa. Den svenske baronen Carl Cederström kom i september 1911 til Gjøvik for å gjøre en flyoppvisning. Cederström reiste nærmest på turné for å demonstrere det fantastiske nye framkomstmidlet, flyet. Året før hadde han gjennomført de første flygningene i Norge, med utgangspunkt på Etterstad utafor Oslo.

Ifølge Gjøviks Blad ankom Cederström og kona Gjøvik med båt fra Hamar onsdag 6. september. «De blev paa Bryggen modtagne af Sportsforeningens Formand hr. Kjøbmand Schjerpen, som stadig er i aktivitet nu om Dagen med at ordne alt til Flyvedagene.» Cederströms besøk ble arrangert av Gjøvik sportsforening, med kjøpmann Erik Schjerpen som formann og drivende kraft.

Baronens «aeroplan», Nordstjernan, kom til forskjell fra flygeren med tog til byen. Søndag den 12. september tok Cederström og Nordstjernan av fra den nye idrettsplassen i Gjøvik, med kurs for Hamar. Og da baronen kom tilbake dagen etter, etter en vellykka flygning, var gjøvikenserne og de tilreisende fra seg av begeistring. Etter landinga måtte flygeren og «friherrinnan» ta plass i ei ventende triumfvogn, som «trukket av fire av byens borgere, og fulgt gjennom gatene av hele menneskemassen, ropende og viftende og kastende blomster, og de i vognen hilsende og vinkende, kjørtes der ned til Victoria hotell Om kvelden var det folkefest med taler og pokaloverrekkelse. Borgere av Gjøvik hadde satt opp en pokal til minne om den første flyturen over landets største innsjø.

Herborg Østbye (gift Uri) har i ettertid fortalt hvordan Gjøvik sto fullstendig på huet under Cederströms besøk: «Jeg hadde nettopp tatt artium og var ansatt som guvernante hos distriktslegen i Torsken i Troms. Denne dagen skulle jeg forlate Gjøvik. Det ble en ensom avskjed! Alle var så opptatt av å observere den fremmede fuglen som strøk over byen høyt der oppe, at ingen hadde tid til å følge meg til bryggen.»

Den første norske flygeren som tok av fra Gjøvik, også han fra idrettsplassen, var trulig Jul Hansen, den 8. juni 1913.

Kilder og litteratur

  • Gjøviks Blad, den 8. september 1911.
  • Mollgard, Reidar: På fedres gamle veier. Gjøvik bys historie gjennom 100 år, s. 288.
  • Uri, Herborg: «Glimt fra Gjøvik. Barndomsminner rundt året 1900. Herborg Uri, født Østbye, forteller til sin datter Herdis Uri Jensen», i Årbok for Gjøvik 2005, s. 22-54.