Fugløykalven fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. mai 2020 kl. 07:50 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «fylke = Troms og Finnmark]» til «fylke = Troms og Finnmark»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fugløykalven fyrstasjon
No-nb digibok 2013042338001 0271 1.jpg
Oppretta: 1916
Status: Automatisert og avfolket 2003
Type: Innseilingsfyr
Eier: Staten
Fylke: Troms og Finnmark
Kommune: Karlsøy kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Fugløykalven fyrstasjon ligger nord for Fugløya, Karlsøy kommune, på toppen av en høy holme med bratte fjellsider ned mot sjøen. Fyrbygningen er et åttekantet betongtårn av samme type som Sula fyrstasjon i Sør-Trøndelag. Bolig, uthus og tårn utgjør et tett, lite anlegg rundt en gårdsplass innebygget av høye gjerder. Taubane og en sti fører ned til landing og naust. Fugløykalven fyrstasjon er regnet som en av landets mest isolerte stasjoner med usikre landingsforhold. Fugløykalven er omgitt av meget urent farvann. Det 2. ordens linseapparatet er derfor skjermet med 19 sektorer, det høyeste antall i landet. Fugløya er fredet som naturreservat etter lov om naturvern, og fyrpersonalet er tillagt oppsyn med dette.

Fyrbygningen har bygningshistorisk interesse som et godt eksempel på denne type tårn. Fyrstasjonen har stor miljøbetydning med den dramatiske beliggenheten på toppen av Fugløykalven og i forholdet til naturomgivelsene.

Kilder

  • Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag
  • Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.

Eksterne lenker

Koordinater: 70.316961° N 20.154154° Ø