Fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tungenes fyrstasjon.
Foto: Roar Johansen, 2006.

Fyrstasjon viser generelt de store kystfyrene, som var bemannet. En stasjon kunne bestå av flere bygninger, men linseapparatet er også mange steder montert i et mindre tårn eller oppbygging på bemanningsboligen.

Omkring år 1820 konstruerte den franske ingeniøren Augustin Fresnel sin lysbrytende dioptriske linse, som var den hittil mest betydningsfulle oppfinnelse innenfor fyrteknikken. Fresnels oppfinnelse ble i hovedtrekk utviklet i to systemer: 1) Et blinkapparat forsynt med samlelinser som avbøyer lysstrålene både vertikalt og horisontalt og sender dem ut som en forsterket, konsentrert lysbunt. 2) En linse som avbøyer lysstrålene vertikalt og sender dem ut som et horisontalt forsterket lysbelte, fordelt over den horisontale vinkel som linsen omfatter. Linsene ble konstruert i seks normalstørrelses-ordener etter sin brennvidde, fra 150 mm for sjette orden til 920 mm for første orden. Disse betegnelser og dimensjoner benyttes fremdeles i de fleste lands fyrvesener.

En annen stor fordel ved bruk av linser var at lysstyrken ble så kraftig økt at man kunne ta i bruk skjerming med fargede glass, rødt og grønt. Man skjermer med farger i sektorer over urent farvann, mens de hvite sektorene oftest betegner seilbart farvann. Rødt og grønt lys blir også brukt som farge i lanterner i trange farvann for å markere farvannets utstrekning. For å kunne skjelne fyrlys fra andre lys nytter man et system der fyrlysene blir gitt såkalte lyskarakterer.

Historikk

Fyrlys har vært brukt helt fra oldtiden, men det har ikke vært mulig å tidfeste eller stedfeste bygging av fyr før det berømte Faros, som ble bygd i årene 299–280 f.Kr. Dette byggverket, som betegnes som et av verdens syv underverk, lå ved innløpet til Alexandria i Egypt. En stor del av tårnet stod i sin opprinnelige form så sent som ca. 1200, da det ble ødelagt av et jordskjelv.

Med tiltagende sjøfart fant private personer og organisasjoner at det var god forretning å opprette fyrlys mot rett til å kreve avgift av de fartøyer som nyttet farvannet. Pga. det økende antall fyrlys på 1600- og 1700-tallet og økende forståelse for fyrbelysningens betydning for sikkerheten til sjøs, ble etter hvert fyrvesenet organisert som en offentlig institusjon.

I Norge ble private fyranlegg etablert på Lindesnes i 1655, på Store Færder i 1696, på Kvitsøy og Høgevarde i 1700 og på Rundøy i 1767. Det første anlegget på Lindesnes var i drift mindre enn ett år. I 1755 ble Lindesnes fyr overtatt av Fyrvesenet.

Fyr langs norskekysten

U = ubemannet, b = bemannet. 1)Fredet 2)Inngår i den nasjonale verneplanen for fyrstasjoner 3)bemannet til 2007

Fyrstasjon,kommune Opprettet Lysvidde (naut. mil) Status

Nedlagte fyr

Litteratur