Gausvik Uldvarefabrik: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Satt inn illustrasjon)
Linje 1: Linje 1:
Annonse 3 fra Gausvik uldvarefabrik i Harstad Tidende 3. juli 1913.jpg
{{thumb høyre|Annonse 3 fra Gausvik uldvarefabrik i Harstad Tidende 3. juli 1913.jpg|Annonse i [[Harstad Tidende]] 3. juli 1913.|Skannet av [[Gunnar E. Kristiansen]].}}
'''Gausvik Uldvarefabrik''' ble opprettet [[1900]] av [[Christian Fredriksen]] (født 1865), Melbu.  
'''Gausvik Uldvarefabrik''' ble opprettet [[1900]] av [[Christian Fredriksen]] (født 1865), Melbu.  



Sideversjonen fra 29. nov. 2014 kl. 17:22

Annonse 3 fra Gausvik uldvarefabrik i Harstad Tidende 3. juli 1913.jpg Mal:Thumb høyre Gausvik Uldvarefabrik ble opprettet 1900 av Christian Fredriksen (født 1865), Melbu.

Familien Fredriksen bestyrte handelssted, dampskipsekspedisjon og storgård på Melbu. Samtidig var de agenter for Ålgårds Uldvarefabrik i Rogaland. Agenturet viste seg så lønnsomt at man startet eget spinneri på Melbu i 1892 – Nordland Aktiespinderi. Det ble en økonomisk suksess, og for å unngå konkurranse, startet Fredriksen liknende virksomheter i Bodø og i Gausvik. Gausvik ble valgt fordi man kunne utnytte Gausvikelva som kraftkilde og fordi Sør-Troms var et forholdsvis folkerikt område. Fallrettighetene til Gausvikvassdraget hadde Fredriksen ervervet av grunneierne i Gausvik og Haukebø.

På midten av 1800-tallet var det blitt etablert et relativt stort møllebruk i Gausvik. Ullvarefabrikken ble reist ved mølla, og i 1900 – samme år som ullvarefabrikken startet – overtok Fredriksen mølla.

Fabrikkbygningen var av tre i 2,5 etasjer, 43 m lang og 16,5 m bred. I tillegg ble det satt opp et murbygg på ca. 39 kvm som ble brukt til fyring og farging. Tre turbiner med vann fra Nedre fossefall ga kraft til mølla, vevstoler og maskiner samt lys.

Gausvik Uldvarefabrik hadde to sett spinnemaskiner og åtte vevstoler. Produksjonen bestod hovedsakelig av dress- og drakttøy av ull samt sjal og pledd. Fabrikken ble ingen god forretning for Fredriksen, men den skaffet arbeidsplasser for ca. 20 personer, og kraftverket hadde seks faste stillinger. Virksomheten skapte velstand i Gausvik, og det ble etablert kai, poståpneri og butikk på stedet.

I 1915 overtok Harstad Elektrisitetsverk fallrettighetene og kraftproduksjonen for å sikre fremtidig økning av strømtilførsel til byen. Mal:Thumb høyre 2. april 1948 brant fabrikken ned, og produksjonen ble flyttet til Harstad Uldvarefabrik i Storgaten 10-12. Men tida arbeidet ikke for ullspinnerier, og i 1967 – etter 67 års drift – var det slutt, fabrikken gikk konkurs.

Kilder