Gjerstad historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Råtekst fra 2019-undersøkelsen.)
(Redigering)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Gjerstad historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Gjerstad kommune]] i [[Agder]]. Laget er tilsluttet [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Agder historielag]]. Årboka heter [[Før i tida (Gjerstad historielag)|Før i tida]] og ble gitt første gang i 1962.</onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Gjerstad historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Gjerstad kommune]] i [[Agder]]. Laget, som ble stiftet 20. april 1941, er tilsluttet [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Agder historielag]]. Årboka heter [[Før i tida (Gjerstad historielag)|Før i tida]] og ble gitt første gang i 1962. Gjerstad historielag har som formål «å skape engasjement og interesse for lokalhistorie og bidra til å ta vare på våre kulturminner».</onlyinclude>


RÅTEKST
I 2019 hadde laget omtrent 300 medlemmer.


KARTLEGGING AV HISTORIELAGENES HISTORIE
== Ledere ==


Landslaget for lokalhistorie har i epost til de lokale historielag bedt lagene om å kartlegge sin historie.
Landslaget har oversendt mal for besvarelsen i 2 hoveddeler med til sammen 14 punkter.
Her følger besvarelsen fra Gjerstad historielag, basert på malen fra landslaget:
Del 1: Organisasjon
1. Lagets navn
Gjerstad historielag.
2. Eventuelle tidligere navn
Ikke aktuelt.
3. Stiftelsesår/dato
Gjerstad historielag ble stiftet 20. april 1941.
4. Historielagets ledere
1941-1947 – Fritz Prebensen
1941-1947 – Fritz Prebensen
1947-1948 – Isak K. Strat
1947-1948 – Isak K. Strat
Linje 37: Linje 20:
2017-???? – Helge Røed
2017-???? – Helge Røed


Andre viktige personer, samt begrunnelse
== Hovedaktiviteter ==
Bygdeboknemnda før 1942:
Amund Eikeland: Skreiv av diverse kilder i Riksarkivet.
 
Jens Vevstad: Skreiv og publiserte en rekke artikler om bygdehistoria.
 
Gjerstad historielag etter 1942:
Torleif Kveim: Utarbeidet omfattende kortkartotek over gårder og slekter, skreiv de første heftene av Gjerstads gårds- og slektshistorie.
 
Aanon J. Aasbø: Skreiv av kilder i Statsarkivet i Kristiansand, skreiv artikler og utkast til bygdebok.
 
Ivar Grøvik: Skreiv et hefte av gårds- og slektshistoria.
 
Magnhild Hagelia: Skreiv et hefte av gårds- og slektshistoria.
 
Andreas Vevstad: Laga kopisamling av arkivalia i Statsarkivet i Kristiansand, skreiv 3 hefter av gårds- og slektshistoria og fleire bøker om bygdas historie.
 
Torstein Skaali: Fikk orden på historielagets økonomi, bidro til oppbygging av lagets fotografisamling, laget en serie småartikler om lokalhistoriske emner til lokalavisa. Artiklene er senere utgitt i bokform.
 
Olav Ulltveit-Moe: Bidro sammen med Torstein Skaali til oppbygging av lagets fotografisamling, og til småartikler i lokalavisa. Skrevet artikler til historielagets årsskrift. Medlem av årsskriftredaksjonen.
 
Kåre Dalane: Skrevet artikler til historielagets årsskrift. Vært medlem av årsskriftredaksjonen.
 
Kristen Flaten: Skrevet artikler til historielagets årsskrift. Vært medlem av årsskriftredaksjonen.
 
Ida Brokeland: Arkivar, ansvarlig for historielagets samlinger av arkivalia.
 
Helge Dalen: Skrevet artikler til historielagets årsskrift, organisert skriving og utgivelse av grendehistoriske bøker. Vært medlem av årsskriftredaksjonen.
 
Jan Olav Olsen: Leder av årsskriftredaksjonen, skrevet artikler til årsskriftet.
 
Lars Aasbø: Skrevet artikler til årsskriftet. Vært medlem av årsskriftredaksjonen.
 
Svein Brekka: Skrevet artikler til årsskriftet. Utarbeidet to bøker med grendehistorie og redigert en del småartikler for utgivelse i bokform.
 
6. Formålsparagraf/målsetning
Gjerstad historielag har som formål å skape engasjement og interesse for lokalhistorie og bidra til å ta vare på våre kulturminner.
 
7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer
Ikke aktuelt
 
8 og 9. Medlemstall og utviklingen i medlemstall
Gjerstad historielag har rundt 300 medlemmer. Medlemstallet har vist en liten nedgang de senere år.
 
10. Annen relevant informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc)
Det vises til artikkel i «Før i tida» for 2016 som godt beskriver lagets aktivitet gjennom 75 år.
Artikkelen følger vedlagt.
 
I ekstraordinært årsmøte 13. september 2018 ble det fattet slikt vedtak mot 1 stemme:
 
«Det ekstraordinære årsmøtet i Gjerstad historielag vedtar å overta noen av bygningene ved Holmen Gård i tråd med avtaleutkastet»
 
Holmen Gård har fredede bygninger fra tidlig 1700- og tidlig 1800-åra og overtakelsen omfatter de fredede bygningene Hovedbygningen inklusive Bjorvasstaua og Stolpehuset med deler av uteareal.
 
I styremøte 23. oktober 2018 overrakte Kjell Trygve Grunnsvoll på vegne av Omsorgspartner Vestfold avtale i signert stand og nøkler til styreleder Helge Røed.
 
I godt samarbeid med kulturminnevernseksjonen i fylkeskommunen er det nå igangsatt restaureringsarbeid i bygningene med bruk av offentlige tilskuddsordninger.
Planer for bruk og utvikling er i gang.
 
Niels Henrik Abel er gjennom sine foreldre og besteforeldre knyttet til Gjerstad. I 2002 var det 200-årsjubeleum for hans fødsel. Kommunen markerte det ved en jubeleumstilstelling og- utstilling. Gjerstad historielag var sentral i alle arrangementer.


Historielaget har en samling N.H. Abel-litteratur som antas å være en av de fineste private samlingene i Norge. Samlingen ble bygd opp i forbindelse med Abeljubileet.
Lagets hovedaktivitet har vært å samle stoff til bygdebok og utgivelser av aktuelle bøker og tidsskrifter.


Gjerstad leseselskap ble stiftet i 1792 som det andre i Norge. Historielaget har tatt vare på eksisterende bøker fra leseselskapets tidlige periode. Historielaget har også tatt vare på bøker etter Egelands Jernverks Arbeideres Leseselskap.
Historielaget har trykket opp eldre lokalhistoriske utgivelser og har bidratt til bok om Gjerstadmålet og bidratt økonomisk til flere lokalhistoriske utgivelser.


Egelands Jernverk preget bygda i hele sin driftstid 1705-1884. Gjerstad historielag har aktivt bidratt til at verksområdet nå er fredet etter kulturminneloven.
Gjerstad historielag har også overtatt arkiver fra nedlagte lag og foreninger og har betydelige samlinger.


Magnhild Hagelia var medlem av Stortingets presidentskap og første kvinne som ledet et lagtingsmøte.  Hun var fra Gjerstad, og selv om hun etter hvert flyttet til Fjære, nå Grimstad kommune, bevarte hun alltid en nær tilknytning til bygda. Da hun døde, ble hennes privatarkiv gitt til Gjerstad kommune og  deler av dette er utstilt i en monter i kommunehuset. Arkivet er nå en hovedkilde i forbindelse med et biografi om Magnhild Hagelia som er under arbeid.
== Holmen gård ==


Flere av Gjerstad historielags ledere har hatt bred organisasjonsbakgrunn. De har engasjert seg sterkt i arbeid med å samle historielagene i Agder og i Landslaget til en alminnelig og kulturpolitisk moderne interesseorganisasjon.
I 2018 vedtok det ekstraordinære årsmøtet i Gjerstad historielag å overta noen av bygningene ved Holmen gård. Det dreier seg om de fredede bygningene fra tidlig 1700- og tidlig 1800-tall, nemlig hovedbygningen inklusive Bjorvasstaua og stolpehuset med deler av utearealet.


11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget
I samarbeid med kulturminnevernseksjonen i fylkeskommunen ble det satt i gang restaureringsarbeid med bruk av offentlige tilskuddsordninger.
Det vises til vedlagt artikkel som viser aktiviteten gjennom 75 år.


Hovedaktiviteten har vært å samle stoff til bygdebok og utgivelser av aktuelle bøker og tidsskrifter.
Laget overtok også bygningen Øvre Røed og tok i utgangspunktet sikte på å etablere et bygdemuseum der, men bygningen ble solgt.  
Laget har trykket opp eldre lokalhistoriske utgivelser og har bidratt til bok om Gjerstadmålet og bidratt økonomisk til flere lokalhistoriske ugivelser.


Laget overtok Øvre Røed og tok i utgangspunktet sikte på å etablere et bygdemuseum, men bygningen ble solgt. Laget har imidlertid samlinger av testamentariske gaver og gjenstander.
== Andre aktiviteter ==
Laget har også overtatt arkiver fra nedlagte lag og foreninger  og har betydelige samlinger.


Det er også verdt å nevne det store arbeidet Torstein Skaali gjorde med å bygge opp lagets økonomi.
[[Niels Henrik Abel]] er gjennom sine foreldre og besteforeldre knyttet til Gjerstad. I 2002 var det 200-årsjubileum for hans fødsel. Kommunen markerte det ved en jubileumstilstelling og- utstilling. Gjerstad historielag var sentral i disse arrangementene. Laget har også ei samling med Abel-litteratur som ble bygd opp i forbindelse med jubileet.
Gjerstad historielag har i dag en meget god økonomi hvor deler av beholdningen er konvertert til egenkapitalbevis i Gjerstad Sparebank.
Torstein Skaali og Olav Ulltveit-Moe har hovedæren for oppbygging av lagets fotografisamling.


12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt.
[[Gjerstad leseselskap]] ble stiftet i 1792 som det andre i Norge. Historielaget har tatt vare på eksisterende bøker fra leseselskapets tidlige periode. Historielaget har også tatt vare på bøker etter Egelands Jernverks Arbeideres Leseselskap.
Det vises til lagets hjemmeside – www.gjh.no – som inneholder oversikt over bøker. Her er også logoen til Gjerstad historielag.


13. Har/drifter laget digitale ressurser.
[[Egelands Jernverk]] preget bygda Gjerstad i hele sin driftstid 1705-1884. Gjerstad historielag har bidratt til at verksområdet nå er fredet etter [[kulturminneloven]].
Laget har egen hjemmeside – www.gjh.no og facebookside.


14. Øvrig historikk )viktige arrangement, prosjekt, merkeår?
== Videre lesing ==
Det vises til vedlagte artikkel og til omtale om Abeljubileet under pkt. 10.


*Dalane, Kåre: ''Gjerstad Historielag 75 år : 1941–2016''.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
*[ Gjerstad historielag på Facebook]
*[http://www.gjh.no/ Gjerstad historielags nettsider]
*[http://www.gjh.no/ Gjerstad historielags nettsider]
*{{Preusfotograf|5114|Gjerstad historielag}}
*{{Preusfotograf|5114|Gjerstad historielag}}

Sideversjonen fra 7. mar. 2022 kl. 08:34

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Gjerstad historielag er et historielag i Gjerstad kommune i Agder. Laget, som ble stiftet 20. april 1941, er tilsluttet Landslaget for lokalhistorie og Agder historielag. Årboka heter Før i tida og ble gitt første gang i 1962. Gjerstad historielag har som formål «å skape engasjement og interesse for lokalhistorie og bidra til å ta vare på våre kulturminner».

I 2019 hadde laget omtrent 300 medlemmer.

Ledere

1941-1947 – Fritz Prebensen 1947-1948 – Isak K. Strat 1948-1950 - Knut Holte 1950-1952 – Isak K. Strat 1952-1962 – Aanon J. Aasbø 1962-1981 – Torstein Skaali 1981-1992 – Kåre Dalane 1992-1999 – Norveig Nybø Hagane 1999-2002 – Kristen Flaten 2002-2006 – Olav Ulltveit-Moe 2006-2012 – Helge Dalen 2012-2017 – Jostein Vestøl 2017-???? – Helge Røed

Hovedaktiviteter

Lagets hovedaktivitet har vært å samle stoff til bygdebok og utgivelser av aktuelle bøker og tidsskrifter.

Historielaget har trykket opp eldre lokalhistoriske utgivelser og har bidratt til bok om Gjerstadmålet og bidratt økonomisk til flere lokalhistoriske utgivelser.

Gjerstad historielag har også overtatt arkiver fra nedlagte lag og foreninger og har betydelige samlinger.

Holmen gård

I 2018 vedtok det ekstraordinære årsmøtet i Gjerstad historielag å overta noen av bygningene ved Holmen gård. Det dreier seg om de fredede bygningene fra tidlig 1700- og tidlig 1800-tall, nemlig hovedbygningen inklusive Bjorvasstaua og stolpehuset med deler av utearealet.

I samarbeid med kulturminnevernseksjonen i fylkeskommunen ble det satt i gang restaureringsarbeid med bruk av offentlige tilskuddsordninger.

Laget overtok også bygningen Øvre Røed og tok i utgangspunktet sikte på å etablere et bygdemuseum der, men bygningen ble solgt.

Andre aktiviteter

Niels Henrik Abel er gjennom sine foreldre og besteforeldre knyttet til Gjerstad. I 2002 var det 200-årsjubileum for hans fødsel. Kommunen markerte det ved en jubileumstilstelling og- utstilling. Gjerstad historielag var sentral i disse arrangementene. Laget har også ei samling med Abel-litteratur som ble bygd opp i forbindelse med jubileet.

Gjerstad leseselskap ble stiftet i 1792 som det andre i Norge. Historielaget har tatt vare på eksisterende bøker fra leseselskapets tidlige periode. Historielaget har også tatt vare på bøker etter Egelands Jernverks Arbeideres Leseselskap.

Egelands Jernverk preget bygda Gjerstad i hele sin driftstid 1705-1884. Gjerstad historielag har bidratt til at verksområdet nå er fredet etter kulturminneloven.

Videre lesing

  • Dalane, Kåre: Gjerstad Historielag 75 år : 1941–2016.

Eksterne lenker