Godlia (strøk): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
 
Linje 5: Linje 5:
I 1935 sto Godlia velhus ferdig etter tegninger av Trygve og Ørn Klingenberg. Foruten å være et romslig forsamlingshus med lokaler for såvel forretninger som tannlegekontor i tillegg, hadde salen i 2. etasje komplett kinoutstyr. Godlia kino ble drevet på privat grunnlag også etter at [[Oslo kinematografer]] ble etablert, og har i de senere år blitt benyttet av Golia filmklubb.
I 1935 sto Godlia velhus ferdig etter tegninger av Trygve og Ørn Klingenberg. Foruten å være et romslig forsamlingshus med lokaler for såvel forretninger som tannlegekontor i tillegg, hadde salen i 2. etasje komplett kinoutstyr. Godlia kino ble drevet på privat grunnlag også etter at [[Oslo kinematografer]] ble etablert, og har i de senere år blitt benyttet av Golia filmklubb.


Utbyggingen av Godlia fortsatte gjennom etterkrigstiden, og området inneholder et sjeldent godt utvalg av villaarkitektur fra de forskjellige tiårene på 1900-tallet. I tillegg ble det oppført boligblokker lengst i sørøst, på grensen til Oppsal. Alt i alt gjorde denne utbyggingen det nødvendig å etablere en skole i strøket, og i 1967 ble Godlia barneskole åpnet i [[Vetlandsveien (Oslo)|Vetlandsveien]] 45. Allerede 14 år senere ble den avviklet på grunn av lavt elevtall, og barna ble i stedet overført til [[Trasop]] skole. I årene etter ble bygningen benyttet til forskjellige formål, blant annet av Østlandske Musikkonservatorium. I 1998 hadde imidlertid situasjonen endret seg, og skolen kunne igjen åpne for strøkets elever.
Utbyggingen av Godlia fortsatte gjennom etterkrigstiden, og området inneholder et sjeldent godt utvalg av villaarkitektur fra de forskjellige tiårene på 1900-tallet. I tillegg ble det oppført boligblokker lengst i sørøst, på grensen til Oppsal. Alt i alt gjorde denne utbyggingen det nødvendig å etablere en skole i strøket, og i 1967 ble Godlia barneskole åpnet i [[Vetlandsveien (Oslo)|Vetlandsveien]] 45. Allerede 14 år senere ble den avviklet på grunn av lavt elevtall, og barna ble i stedet overført til [[Trasop]] skole. I årene etter ble bygningen benyttet til forskjellige formål, blant annet av [[Østlandske musikkonservatorium]]. I 1998 hadde imidlertid situasjonen endret seg, og skolen kunne igjen åpne for strøkets elever.


==Kilder==
==Kilder==

Nåværende revisjon fra 7. mar. 2024 kl. 19:02

Godlia velhus i Damfaret 25, oppført i funksjonalistisk stil i 1934–35.
Foto: Leif-Harald Ruud (2010).

Godlia er et boligstrøk i bydel Østensjø i Oslo kommune. Strøket er avgrenset av Tveita i nord, Hellerud i øst, Oppsal og Skøyenåsen i sør samt Dalbakkveien i vest, og i tiden omkring 1. verdenskrig startet utskillelsen av boligtomter fra Nordre Skøyen hovedgård. I 1924 oppførte Aker Byggeselskap AS ni flerfamiliehus i Damfaret 14–22, og da Østensjøbanen åpnet i 1926 skjøt utbyggingen ytterligere fart.

I 1935 sto Godlia velhus ferdig etter tegninger av Trygve og Ørn Klingenberg. Foruten å være et romslig forsamlingshus med lokaler for såvel forretninger som tannlegekontor i tillegg, hadde salen i 2. etasje komplett kinoutstyr. Godlia kino ble drevet på privat grunnlag også etter at Oslo kinematografer ble etablert, og har i de senere år blitt benyttet av Golia filmklubb.

Utbyggingen av Godlia fortsatte gjennom etterkrigstiden, og området inneholder et sjeldent godt utvalg av villaarkitektur fra de forskjellige tiårene på 1900-tallet. I tillegg ble det oppført boligblokker lengst i sørøst, på grensen til Oppsal. Alt i alt gjorde denne utbyggingen det nødvendig å etablere en skole i strøket, og i 1967 ble Godlia barneskole åpnet i Vetlandsveien 45. Allerede 14 år senere ble den avviklet på grunn av lavt elevtall, og barna ble i stedet overført til Trasop skole. I årene etter ble bygningen benyttet til forskjellige formål, blant annet av Østlandske musikkonservatorium. I 1998 hadde imidlertid situasjonen endret seg, og skolen kunne igjen åpne for strøkets elever.

Kilder


Koordinater: 59.90726° N 10.83684° Ø