Godthaab Rehabiliteringssenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 13:44 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Godthaab Rehabiliteringssenter i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)

Godthaab Rehabiliteringssenter, Gamle Ringeriksvei 148 i Bærum kommune ble åpnet 28. mars 1925, og var da Norges første rekonvalesenthjem.

Tegnelærer og lokalpolitiker Anna Holck fra Hamar tok allerede i 1918 initiativ til opprettelse av et «Reconvalescenthjem med hjælpefond». Pengene ble skaffet til veie ved hjelp av en innsamling. I 1919 kjøpte arbeidskomiteen en 40 mål stor tomt av den tidligere husmannsplassen Lille-Gardlaus under Øverland, samt tre mål innkjøpt fra gårdene Haslum og Skotta. Alle landets kommuner ble bedt om å bidra med ti øre per innbygger til Godthaab, og det ble samlet inn én million kroner på denne måten. Arkitekt Hans Backer Fürst tegnet bygget, som var blant de første betongbygg i landet som ble bygd med armert betong. Stilen er imidlertid nybarokk.

Frem til andre verdenskrig ble Godthaab benyttet som rekonvalesens- og opptreningssenter. Under krigen rekvirerte tyske myndigheter bygningen og benyttet området til det såkalte Lebensborn-prosjektet under navnet Kinderheim Godthaab. Tanken til Heinrich Himmler var gjennom Lebensborn å understøtte barnerikeligheten i SS og gi støtte til barn og mødre som ble ansett som rasemessig og arvebiologisk verdifulle. I praksis fungerte Godthaab under krigen som et omsorgstilbud for barn med tyske fedre og norske mødre.

Godthaab Rehabiliteringssenter (Godthaab Helse og Rehabilitering) eies og drives av Stiftelsen Godthaab. Godthaab har over flere år utviklet særlig kompetanse på pasienter med muskel- og skjellettlidelser, hjerte- og lungesykdom og kreft. Det gis også tilbud til arbeidstakere med et økende sykefravær og stomiopererte, foruten at institusjonen også tilbyr seniorferie og privatfinansiert rehabiliteringsopphold. I 2005 tok man i bruk et nybygg med blant annet varmtvannsbasseng og moderne trenings- og behandlingsfasiliteter i tillegg til en kafé. Godthaab samarbeider blant annet med Martina Hansens Hospital, Lovisenberg diakonale sykehus og Helsedirektoratet.

Galleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Godthaab Rehabiliteringssenter er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.