Hagbart Wiklund

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:37 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagbart Wiklund, avbilda som ordfører. Bildet henger i herredshuset på Biri.

Hagbart Wiklund (født 1881Biri, død samme sted 9. november 1958) var landhandler og lokalpolitiker på Biri. Wiklund, som representerte Arbeiderdemokratene, var kommunens ordfører fra 1914 til 1931. 1. juli 1954 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Bakgrunn

Han var sønn av John Johnsen og Helene Larsdatter Wiklund. Mora (født 1857) var opprinnelig fra Ringsaker, på andre sida av Mjøsa.

Landhandler

Allerede som 19-åring bestyrte han et landhandleri på garden Huskelhus på Biristranda. Eieren, Anna Freng, flytta i 1906 butikken til Ekern, og to år seinere kjøpte Wiklund forretningen av henne. Landhandleriet skulle seinere skulle bli kjent som Wiklund-butikken.

I 1910 var søstera Helga handelsbetjent hos Hagbart Wiklund. I 1916 overtok han også som poståpner på Biristranda. Hagbart Wiklund dreiv landhandleriet til andre verdenskrig, da sønnen Johan Wiklund gradvis tok over virksomheten.

Politiker

Wiklund kom inn i herredsstyret i Biri i 1911, og allerede perioden etter ble han valgt til ordfører. Han ble siste gang gjenvalgt til herredsstyret i 1947. Wiklund satt som folkevalgt representant i hele 36 år.

Ved siden av ordførervervet var han formann og sekretær i budsjettkomiteen i Oppland fylkesting, medlem av Biri forliksråd og forstanderskapet og kontrollkomiteen for Biri Sparebank. På 1920-tallet var han en av pådriverne for at Oppland fylkes husmorskole skulle flyttes til garden Bondelia sør for Gjøvik.

Wiklund var også medlem av Det Norske Totalavholdsselskap, i likhet med mange andre arbeiderdemokrater.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker