Hakavik kraftverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 7. apr. 2012 kl. 22:30 av Stigrp (samtale | bidrag) (Hakavik kraftverk produserer på 90. året strøm kun for jernbanen)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kraftstasjonsbygningen ved Hakavik kraftverk ligger ved innsjøen Eikeren.
Kraftverket under bygging.
Rørgaten, Hakavik kraftverk.
Del av fasade, kraftstasjonsbygningen.

Hakavik kraftverk er et vannkraftverk beliggende ved innsjøen Eikerens vestre side, i Øvre Eiker kommune i Buskerud, like ved grensen til Vestfold. Det eies eies og drives av Statkraft.

Begrepene kraftverk og kraftstasjon brukes vanligvis noe om hverandre, også om Hakavik. Det offisielle navnet på hele anlegget, inkludert demninger, reguleringsmagasiner, tunneler, rørgater og så videre, er Hakavik kraftverk. Hakavik kraftstasjon er selve bygningen som kraften produseres i.

Kraftverket ble satt i drift sommeren 1922 for å produsere strøm til elektrifiseringen av Drammensbanen (Kristiania – Drammen). Dette var den første statlige elektrifiseringen av jernbanen i Norge. Ledningen fra Hakavik til Asker transformatorstasjon ble spenningssatt fra Hakavik 8. mai 1922.

I 1929 ble hele strekningen fra Kristiania til Kongsberg elektrifisert, og i den forbindelse ble Skollenborg transformatorstasjon bygget.

Fra Hakavik går strømmen til Sundet koblingshus ved nordenden av Eikeren. Herfra går en kraftledning til Asker, og en til Skollenborg i Kongsberg / Neslandsvatn i Drangedal. (Fra 1965 går ledningen til nye Asker omformer, da Asker transformatorstasjon hadde for liten kapasitet. I dag benyttes den gamle transformatorbygningen i Asker som kunstgalleri, Galleri Trafo).

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksenvannet (med betong-gravitasjonsdam) til Eikeren. Det blir også overført vann fra Hajaren i Kongsberg kommune. Nedbørsfeltet er på 38,5 km².

Vannet blir ført inn til kraftstasjonen i en bratt rørgate. Normal årsproduksjon er 21 GWh.

Hakavik er ett av kun to kraftverk i landet som produserer strøm kun til jernbaneformål (med frekvens 16 2/3 Hz), det andre er Kjosfoss kraftverk i Flåmsdalen i Aurland kommune.

Hakavik omfattes av prosjektet Kraftforsyningens kulturminner. Kraftstasjonsbygningen fra 1922 er fredet (arkitekt Sigmund Brænne), og selve ledningen ut fra anlegget har fortsatt en stor andel av originale master, liner og isolatorer i full drift.

Kilder og referanser