Hakavik kraftverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kraftstasjonsbygningen til Hakavik kraftverk ligger like ved innsjøen Eikeren.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Hakavik kraftverk er et vannkraftverk fra 1922 ved innsjøen Eikerens vestre side, i Øvre Eiker kommune i Buskerud, like ved grensen til Vestfold. Det eies og drives av Statkraft.

Begrepene kraftverk og kraftstasjon brukes ofte noe om hverandre, men det offisielle navnet på hele anlegget, inkludert demninger, reguleringsmagasiner, tunneler, rørgater og så videre, er Hakavik kraftverk. Hakavik kraftstasjon er selve bygningen som kraften produseres i. I mars 1927, fem år etter at det sto ferdig, ble kraftverket utskilt som egen eiendom: Hakavik Kraftverk, gnr.115 bnr.31.

Kraftverket ble satt i drift for å produsere strøm til elektrifiseringen av Drammenbanen (Kristiania – Drammen). Dette var den første statlige elektrifiseringen av jernbanen i Norge. Strøm ble levert første gang 8. mai 1922 via en ledning fra Hakavik til Asker transformatorstasjon. I 1929 ble jernbanestrekningen videre til Kongsberg også elektrifisert, og i den forbindelse ble Skollenborg transformatorstasjon bygget (fredet).

Fra Hakavik går strømmen til Sundet koblingshus ved nordenden av Eikeren. Herfra går en kraftledning til Asker, og en til Skollenborg i Kongsberg / Neslandsvatn i Drangedal. (Fra 1965 går Asker–ledningen til nye Asker omformer, da Asker transformatorstasjon hadde for liten kapasitet. I dag benyttes den gamle transformatorbygningen i Asker som kunstgalleri, Galleri Trafo).

Kraftverket utnytter et fall på 389 meter fra Øksenvannet (med betong-gravitasjonsdam) til Eikeren. Det blir også overført vann fra Hajeren i Kongsberg kommune. Nedbørsfeltet er på 38,5 km². Vannet blir ført inn til kraftstasjonen i en bratt rørgate. Da kraftverket åpnet var det med fire vertikale peltonturbiner, hver på 3,5 MW. Disse er nå tatt ut av drift og i 2019 ble det montert en horisontal peltonturbin, med en ytelse på 4,9 MW. som erstatning for de gamle aggregatene. Årsproduksjonen er normalt på rundt 21 GWh.

Hakavik er ett av kun to kraftverk i landet som produserer strøm bare til jernbaneformål (med frekvens 16 2/3 Hz). Det andre er Kjosfossen kraftverk i Flåmsdalen i Aurland kommune.

Hakavik omfattes av prosjekterende kulturminner i norsk kraftproduksjon og Kraftoverføringens kulturminner. Kraftstasjonsbygningen fra 1922 er fredet (arkitekt Sigmund Brænne), og selve ledningen ut fra anlegget har fortsatt en stor andel av originale master, liner og isolatorer som er i full drift. Hele anlegget ble fredet av Riksantikvaren 31. august 2020.[1]

Galleri

Kilder og referanser

Referanser


Koordinater: 59.62488° N 9.95341° ØEiker Leksikons logo.jpeg Hakavik kraftverk inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!