Eikeren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eikeren
Basisopplysninger
Eikern01.jpg
Bildetekst:
Foto: Rune A Karlsen (2008).
Alt. navn: Eikern
Areal: 27,02 km²
Høyde: 19 moh.
Vassdrag: Vestfosselva/Drammensvassdraget
Kommune: Øvre Eiker, Hof
Fylke: Buskerud, Vestfold
Koordinat: 59°39′59″ N 9°54′44″ Ø

Eikeren eller Eikern er en innsjø som delvis ligger i Øvre Eiker i Buskerud og delvis i Hof i Vestfold. Eikeren drenerer vann fra Hof og deler av Botne og Re samt deler av Øvre Eiker via Fiskumvannet og Vestfosselva ut i Drammenselva.

Eikeren med Fiskumvannet er 20 km lang, inntil 2,5 km bred og inntil 158 m dyp.

Dybden gjør at isen først legger seg på seinvinteren, tidligst i februar. Dette bidrar til milde vintre, og er en årsak til at gårdene rundt Eikeren er et viktig område for fruktdyrkning.

Eikern. Illustrasjon ved Harry Wad.
Foto: 2008

Det viktigste tilløpet kommer fra Bergsvannet, som renner inn i sørenden av Eikeren ved Eidsfoss. Andre tilløp er Hakavikvassdraget og Gunhildrudbekken på vestsiden, samt Tryterudelva og Hamreelva på østsiden.

Nils Johnsen skriver om innsjøen: «Av karakter ligner den Telemarkens fjeldsjøer; med Tinsjø har den saaledes stor likhet. I uveir er den mørk og truende, og sætter en usedvanlig høi og krak sjø: da er den vanskelig, ja farlig at seile, mens stormkast suser ned fra fjeldene og skumflaker driver over skjær og rev og nakne fjeldpynter. Paa halve milen findes ikke spor av havn; at søke land er den visse ødelæggelse for en ukjendt.»[1]

Galleri

Referanser

  1. Johnsen (1914),s.9


KilderEiker Leksikons logo.jpeg Eikeren inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!