Re kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59.37236° N 10.26314° Ø


Re
0716 Re komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0716
Fylke Vestfold
Kommunesenter Revetal
Opphørte 2020
Slått sammen med 2002: Ramnes og Våle
Liste over ordførere

Re kommune er en tidligere kommune, opprettet 1. januar 2002 som en frivillig sammenslutning mellom de tidligere Vestfold-kommunene Ramnes og Våle. Administrasjonssenteret lå på Revetal i Våle, få hundre meter fra den tidligere kommunegrensa. Re kommune hadde et areal på 224,6 km² og grenset i nord til Holmestrand og Hof, i vest til Lardal og Andebu, i sør til Stokke, i sørøst til Tønsberg og i øst til Horten. 21. september 2016 vedtok kommunestyret at Re skulle slås sammen med Tønsberg kommune. Sammenslåinga ble gjennomført 1. januar 2020.

Den tidligere kommunen hadde et variert landskap med skog, kyst og dyrket mark. På en kort strekning sør for Holmestrand (tidligere Våle kommune) nådde den helt ut til Oslofjorden, og øya Langøya tilhørte også Re kommune. I vest omfattet Re Vivestad, som var geografisk skilt fra resten av kommunen med en skogkledt åsrygg. Ellers besto kommunen av et nokså åpent landskap gjennomskåret av sørgående bekker og småelver. I sør utgjorde Ramnessletta et stort sammenhengende område med dyrka mark.

Kommunenavnet ble valgt med henblikk på slagstedet Re. Det meste kjente slaget på Re sto i 1177, men også i 1163 sto det et viktig slag på Re.

Thorvald Hillestad (Sp) var kommunens ordfører 2002-2019 og går inn i historien som Res eneste ordfører. I forbindelse med Solberg-regjeringas kommunereform ble det nemlig vedtatt at Re kommune fra 1. januar 2020 skulle innlemmes i Tønsberg kommune.

Se også

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!