Tryterudelva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tryterudelva er ei elv i Øvre Eiker kommune som renner ut i Eikeren ved gården Tryterud. Navnet som brukes i dag, kommer altså av gården. Sannsynligvis har det opprinnelige navnet «Tryta», som kommer av fiskeslaget tryte - et annet navn på åbbor. Alt i 1542 brukes imidlertid «Tryterudz elffuen».[1] Navnet «Steinbruelva» brukes også, men denne formen ble avslått av Statens kartverk i 1992, da Tryterudelva ble vedtatt som offfisielt navn. Eiker O-lag har brukt begge navnene på sitt turkart.

Navnet brukes om nedre del av vassdraget, fra møtet mellom Blygruvebekken og Gravdalsbekken. Like nedenfor dette bekkemøtet ligger den kjente «Trollbrua», en spesiell fjellformasjon som har vært en turistattraksjon langt bakover i tida. Ned til Eikeren er det en strekning på rundt 3 kilometer. Underveis får elva tilsig fra Seterbekken.

Referanser

Kilder


Eiker Leksikons logo.jpeg Tryterudelva inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!