Sperillen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sperillen
Basisopplysninger
Ådal. Mellom Granum og Sørum ved gården Fagernes - NB MS G4 0339.jpg
Bildetekst: Sperillen, mellom Granum og Sørum
Areal: 36,8 km²
Høyde: 148-150 moh
Vassdrag: Begnavassdraget
Drammensvassdraget
Kommune: Ringerike
Dampskipsbrygga med DS «Bægna» og godsvogner.
Foto: Norsk Jernbanemuseum (1925).

Sperillen er en 26 kilometer lang og smal innsjø som går i nord/sør-retning gjennom Ådal i Ringerike kommune, fra Ringmoen i sør til Nes i Ådal i nord. Største dyp er 108 meter.

Navnet kommer fra norrønt, Sperðill, avledet av spǫrðr, «hale», og som sannsynligvis er en beskrivelse av den lange og smale innsjøen.

Elva Begna er en av de største tilløpselvene i Drammensvassdraget munner ut i Sperillen, og ved utløpet kalles elva også Ådalselva videre sørover og møter Randselva i Hønefoss og danner Storelva som munner ut i Tyrifjorden.

Person- og godstrafikk

I årene 1926 til 1957 gikk Sperillbanen til Finsand på østsiden av innsjøen, og her ved Sperillen stasjon fikk jernbanens dampskipstrafikk ny brygge for reisende videre nordover på innsjøen, blant annet med dampskipet DS «Bægna» som hadde person- og godstrafikk videre opp Begna til Sørum i Sør-Aurdal i Valdres. Før Sperillbanen kom i 1926, hadde DS «Bægna» siden 1886 gått fra Heen i Ådalselva, og måtte da igjennom en sluse ved Killingstrømmen ved Ringmoen for å komme inn i Sperillen.

Da DS «Bægna» gikk ut av trafikk i 1929, overtok en motorbåt fram til båttrafikken, og persontrafikken på Sperillbanen ble lagt ned i 1933.

I dag går E16 i samme område som jernbanen gikk og videre nordover mot Valdres.

Kilder


Koordinater: 60.4809° N 10.0559° Ø