Halvor Emil Heyerdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. feb. 2015 kl. 13:12 av Aslak Kittelsen (samtale | bidrag) (oops, feil Haneborg!)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre

Halvor Emil Heyerdahl (født 23. august 1840 i Aurskog, død 21. desember 1917) var sivilingeniør og næringslivsmann, en pioner innen innføringen av telefon og elektrisk lys i Norge, som også var med på å etablere både sporveien i Kristiania og Holmenkollbanen.

Familie

Halvor Emil Heyerdahl var sønn av gårdbruker Thorvald Clemetssøn Heyerdahl (1801-1881) og Anna Sophia Andersdatter Haneborg (f. 1797). Morfaren var stortingsmann Anders Haneborg. Storebroren Anders Heyerdahl gav ham mye av hans tidlige utdannelse. Han ble gift i 1867 i Glauchau, Tyskland, med Alma Agnes Constance Hedrich (1848-1935). Han var far til blant andre ingeniør og næringslivsleder, Norges Røde Kors-president Fridtjof (Fritjof) Heyerdahl (1879-1970) og var grandonkel (farfars bror) til oppdageren Thor Heyerdahl (1914-2002).

Liv og virke

Mal:Thumb høyre Halvor Emil Heyerdahl studerte 1856-1860 ved Polytechnicum i Hannover, og fram til 1875 var han ansatt som ingeniør i flere tyske bedrifter. Han var byggeleder og bestyrer av gassverket i Mühlhausen i tre år, og 1867-1875 sto han for driften av svigerfarens møllebedrift i Sachsen.

Etter oppholdet i Tyskland flyttet Heyerdahl til Kristiania. Sammen med broren Clemet Heyerdahl (1835-1883) etablerte han et maskinfirma med navnet Heyerdahl & Co. Firmaet ble etablert i 1874, og fra 1883 var Halvor Heyerdahl eneinnehaver, etter brorens død. Firmaet importerte og installerte maskiner i møller, tresliperier og andre typer fabrikker.

Allerede i 1876, fire år før Bell-selskapet begynte å operere telefonsentraler i Kristiania og i Drammen, installerte Heyerdahl telefon mellom sitt kontor og lager. Heyerdahl fikk også installert hovedstadens første elektriske lysanlegg ved Bentse Brug i 1879. Heyerdahl & Co. ble tidlig blant de ledende importører av dynamoer og elektrisk materiell fra Tyskland til Norge, og da Laugstol Brug i Skien, landets første elektrisitetsverk, begynte å selge elektrisk kraft i 1885, var det Heyerdahl & Co. som hadde levert og installert de elektriske maskinene.

Heyerdahl var tidlig med på å legge planer for en elektrisk sporvei i Kristiania. I 1894 kom selskapet Kristiania Elektriske Sporvei i drift, med Heyerdahl som formann i styret.

Fra 1894 var Heyerdahl blant de involverte i et selskap som skulle bygge elektrisk bane fra Majorstuen til Holmenkollen; Holmenkollbanen. Denne kom i drift i mars 1898.

Sammen med fetteren sin, brukseier Anders Christian HaneborgFosser i Høland, etablerte Heyerdahl Ørje Brug i 1886. Her var han styreformann fra 1901, da bruket ble omgjort til aksjeselskap, til det gikk inn i Saugbrugsforeningen i 1916.

Heyerdahl var formann i Den norske tremasseforening 1902-1915. På hans initiativ ble De norske Eksportnæringers Landsforbund opprettet i 1907.

Heyerdahl var også aktiv innen musikklivet i hovedstaden, også som utøvende fiolinist. Han var formann og senere æresmedlem i Kvartett- og Musikkforeningen i Kristiania.

Bosteder

Ved folketellingen for Kristiania for 1885 er Heyerdahl oppført som Civilingeniør og Maskinagent på adressen Rosenborggata 9. Han bosatte seg senere på eiendommen Solbakken på Slemdal i Aker, hvor han bodde livet ut. Veien som eiendommen lå ved fikk i 1917 navnet Heyerdahls vei. Heyerdahls villa ble revet i 1977.

Ettermæle

Mal:Thumb høyre I en nekrolog i Aftenposten 22. desember 1917 ble Heyerdahl omtalt slik (utdrag):

Med ingeniør Heyerdahl er en af vort lands dygtigste og mest fremtrædende ingeniører gaaet bort. Gjennem sin deltagelse i en række foretagender, som har medvirket til at gjøre Kristiania til en moderne storby, er hans navn i en ganske særlig grad knyttet til Kristianias udvikling i de sidste decennier. … Han var et arbeidsmenneske som faa, og fra den tidlige morgen til sent paa aftenen var han i travel virksomhed. … Ingeniør Heyerdahl var ogsaa en meget elskværdig mand, selskabelig anlagt, vandt sig venner hvor han kom og havde en stor bekjendtskabskreds i ind- og udland.

I 1917 ble en vei på Slemdal i Aker oppkalt etter ham; Heyerdahls vei, den samme veien han hadde bodd ved.

I 1924 reiste sporveiene og forstadsbanene i Kristiania en bronsebyste av ham på Skøyen, som i 1980 ble flyttet til Majorstuen stasjon.

Heyerdahl ble i 1899 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og han var også ridder av den svenske Vasaorden.

Halvor Emil Heyerdahl er gravlagt i en familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet bærer hans portrettrelieff i bronse, og tittelen Civilingeniør er benyttet.

Kilder og referanser

Mal:Thumb høyre