Harald Bakke

Harald Bakke (født 16. desember 1910 i Borge, død 13. januar 2015) var maskinfører, bosatt i Våler i Østfold.

Han vokste opp i Rygge som sønn av Ole Andersen Bakke (f. 1874) og Andrea f. Andreassen (f. 1884). Harald var den eldste i en barneflokk på sju. Faren var en av sjefene på vegkontoret i Moss, så Harald var han på jobb de dagene han ikke var på skolen. De hadde skole bare annenhver dag. Sjøl begynte Harald Bakke i Vegvesenet som 16-åring. Han kjørte forskjellige typer maskiner, både skrape, snømåker og etter hvert kantklipper. Privat kjørte han bil helt til han var 99 år; han hadde sertifikat i hele 80 år. Da han 17. desember 2014 fylte 104 år, skreiv Aftenposten at «hele livet til Harald Bakke har dreid seg om maskiner og kjøretøy».

Under andre verdenskrig var han imidlertid aktiv i Milorg i Våler og Svinndal. Til Fredriksstad Blad fortalte han i 2010: «Vi gjemte unna containere som ble sluppet fra fly. Det var spennende tider. All illegal virksomhet foregikk kveld og natt, så jeg jobbet vanlig i Vegvesenet på dagtid.» I ungdommen var Bakke trompetist i Frelsesarmeens korps i Moss.

I 1940 gifta han seg med den 11 år yngre Solveig, og de fikk to sønner. Etter hvert kom det fem barnebarn, sju oldebarn og to tippoldebarn (pr. 2010). Paret feira 70 års bryllupsdag i 2010. Familien bodde først i Svinndal, men i 1970 flytta de til Missingmyr i Råde, der de holdt hus til Harald Bakke var over 100.

På 104-årsdagen i desember 2014 var han bosatt på Våler sykehjem. Fire uker seinere døde han.

Kilder og litteratur


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.