Harald Frøhaug

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 15:23 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bankmannen Harald Frøhaug.
Foto: Vardals Sparebanks jubileumsbok

Harald Frøhaug (født 2. februar 1880 i HoleRingerike, død 31. desember 1941) var bankmann på Ringerike og Gjøvik. Lengst var han i Vardals Sparebank, der han var sjef fra 1918 til sin død i 1941. På Gjøvik var han også med i lokalpolitikken, som representant for Borgerpartiet.

Bakgrunn

Han var sønn av Johan og Elise Marie Frøhaug. Faren var ifølge 1900-folketellinga gardbruker, lærer og kirkesanger i Hole. Sjøl er Harald ført opp to ganger i denne folketellinga, både hos foreldrene på Frøhaug i Hole hvor han oppholdt seg midlertidig under tellinga, og på sitt egentlige bosted Torvet 1 på Hønefoss.

Harald Frøhaug ble i 1898 ansatt på et sakførerkontor på Hønefoss og kom seinere til Hole Sparebank som kasserer. I 1908 fikk han samme stilling i Hønefoss Sparebank og fortsatte der fram til 1918, da det ble ledig lederstilling i Vardals Sparebank på Gjøvik.

Vardalsbankens sjef

Harald Frøhaug tok over kassererstillinga etter Sverre Hellum, som hadde vært sjef for Vardals Sparebank sia banken ble oppretta i 1914. Frøhaug markerte seg som Gjøvik-bankens leder gjennom 24 år, først med stillingsbetegnelsen kasserer, deretter som kontorsjef (1936-39) og fra 1940 med tittelen banksjef.

Han skal ha vært en handlingens mann, som raskt tok standpunkt. Frøhaug har blant annet fått æra for at Vardal Sparebank sikra seg ei svært sentral tomt til sin nye forretningsgård, som ble oppført i 1935. Han var også medlem av byggekomiteen.

I kriseåra før nybygget ble satt opp, arbeidde han særlig for pelsdyrnæringa i distriktet, noe som var et bidrag til å bedre de økonomiske forholda for bankens kunder på landsbygda. Han skal også ha strakt seg så langt som mulig under gjeldsforhandlingene mellom banken og de mange låntakerne som fikk betalingsvansker i de vanskelige mellomkrigsåra.

Lokalpolitiker

Frøhaug var medlem av skolestyret og bystyret på Gjøvik, som representant for Gjøvik borgerparti 1925-28. I perioden 1931-34 var han partiets tredje varamann. Frøhaug var også formann i komiteen som ble satt ned for å forberede byutvidelsen i 1921.

I 1927 var Harald Frøhaug med på å stifte frimurerlosjen Gjøvik Broderforening.

Familie

Han var gift med Alvhilde Frøhaug, født 1887 i Øvre Eiker. I 1910 hadde paret barna Gerd (f. 1908) og Arne (f. 1910). Da familien bodde på Gjøvik, hadde de adressa Hunnsvegen 22.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker