Heistad (Porsgrunn): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 21: Linje 21:


=== Industri ===
=== Industri ===
Næringsmiddelfabrikken [[Heistad fabrikker]] åpnet i 1936. Fra Heistad stasjon gikk det sidespor til Heistad fabrikker i årene 1941 til 1986. Faabrikken ble lagt ned 1. mars 1988 og fabrikkbygingene ble revet og det ble senere bygget boliger på fabrikkområdet.  
Næringsmiddelfabrikken [[Heistad fabrikker]] åpnet i 1936. Fra Heistad stasjon gikk det sidespor til Heistad fabrikker i årene 1941 til 1986. Fabrikken ble lagt ned 1. mars 1988. Fabrikkbygingene ble revet og det ble senere bygget boliger på fabrikkområdet.  


Produsenten av elektriske apparater som ovner og komfyrer, [[Beha Fabrikker]] flyttet fra Porsgrunn sentrum til Lundedalen i Heistad i 1973 i et nytt og moderne produksjonsanlegg på drøye 12 000 kvadratmeter. Her har BEHA i dag har alt fra produktutvikling og lager til salgs- og serviceavdeling.
Produsenten av elektriske apparater som ovner og komfyrer, [[Beha Fabrikker]] flyttet fra Porsgrunn sentrum til Lundedalen i Heistad i 1973 i et nytt og moderne produksjonsanlegg på drøye 12 000 kvadratmeter. Her har BEHA i dag har alt fra produktutvikling og lager til salgs- og serviceavdeling.

Sideversjonen fra 5. jan. 2022 kl. 18:30

Heistad er et tettsted i Porsgrunn kommune rundt ni kilometer sør for Porsgrunn sentrum og tre kilometer nord for Brevik på vestsiden av Eidangerfjorden og grenser til naturreservatet Frierflogene. Stedsnavnet kommer fra gårdsnavnet Heistad (også «Heiestad» og «Heidinstad»).

Tettstedet inngår i den store flerkjernebyen i Grenland, som SSB kaller Porsgrunn/Skien. Stedet lå i Eidanger kommune fram til kommunesammenslåingen i 1964.

Forbindelse

E18 gikk fram til 1996 gjennom tettstedet, den ble da bygget om og går nå utenom bebyggelsen. Den tidligere europaveien har fått navnet fylkesvei 354.

Heistad stasjonBrevikbanen åpnet samtidig med banen i 1895. Persontrafikken ved Heistad stasjon oppførte i 1968. I tilknytning til denne jernbanestrekningen ble det i 1993 bygget et sidespor fra Ørvik ut til Breviksterminalen, også kalt Grenlandsterminalen.

Historie

Isdrift

Nordre dam på Heistad er en av de få isdammene i Telemark som fortsatt står med vann.
Foto: Peterak (2006).

Utdypende artikkel: Isdrift i Telemark

Isdriften i Telemark var blant landets største og med Grenland som et sentral område med tyngdepunkter rundt fjordene i Bamble og Eidanger. Fra rundt 1820 til 1920 ble det drevet isdrift i Heistad ved Heistad isforretning som var en av mange steder for produksjon og utskiping av is langs vestsiden av Eidangerfjorden. De skar isblokker fra den oppdemte isdammen «Nordre dam», også kalt Lundedammen på Nedre Lunde, og fra en dam øverst i Fjordgløttveien kalt Heistaddammen.

I dag er de fleste av de anlagte isdammene i Telemark borte, det bare Tangendammen på Skjelsvik og Lundedammen på Heistad som står med vann.

Handel

Lars Momrak Hauganns Landhandel ble startet på Heistad i 1892, og fikk dagens navn fra 1928 da Lars Momrak Haugann overtok butikken. Han forhandlet alle typer landhandelsvarer, kolonial-, fetevarer, manufaktur, glass- og steintøy, samt jernvarer.

Industri

Næringsmiddelfabrikken Heistad fabrikker åpnet i 1936. Fra Heistad stasjon gikk det sidespor til Heistad fabrikker i årene 1941 til 1986. Fabrikken ble lagt ned 1. mars 1988. Fabrikkbygingene ble revet og det ble senere bygget boliger på fabrikkområdet.

Produsenten av elektriske apparater som ovner og komfyrer, Beha Fabrikker flyttet fra Porsgrunn sentrum til Lundedalen i Heistad i 1973 i et nytt og moderne produksjonsanlegg på drøye 12 000 kvadratmeter. Her har BEHA i dag har alt fra produktutvikling og lager til salgs- og serviceavdeling.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.07779° N 9.68829° Ø