Henrik Andersen (1879–1976)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. apr. 2024 kl. 14:44 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (Ny side: {{Under arbeid}} '''Henrik A. Andersen''' (født 14. mars 1879 i Sandefjord, død 12. februar 1956 samme sted) var forretningsmann. ==Familie== Han giftet seg med Gudrun Andersen. Paret finn sønnene Finn og Rolf. ==Virke== Andersen startet som bladgutt i Sandefjords Tidende. Innimellom vikarierte han også innimellom for ham som dro pressa, noe som var et tungt arbeid. Han fikk seg tidlig jobb som visergutt hos slaktermester Kayser.…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Henrik A. Andersen (født 14. mars 1879 i Sandefjord, død 12. februar 1956 samme sted) var forretningsmann.

Familie

Han giftet seg med Gudrun Andersen. Paret finn sønnene Finn og Rolf.

Virke

Andersen startet som bladgutt i Sandefjords Tidende. Innimellom vikarierte han også innimellom for ham som dro pressa, noe som var et tungt arbeid.

Han fikk seg tidlig jobb som visergutt hos slaktermester Kayser. Her kom han i lære og utdannet seg etter læretida til slakter og pølsemaker. Han skiftet imidlertid raskt beite. Etter å ha hatt kontorarbeid hos en av sakførerne i Sandefjord, startet han som 20-åring egen glass- og steintøyforretning i en nyoppført gård i Kirkegaten (der Privatbankens gård ligger i dag.

I 1951 fortalte han om slitsomme år med de to allerede eksisterende forretningene i bransjen: Einar Gleditsch og Abrahamsens glassmagasiner.

Forretningen strøk med i den store bybrannen i 1900 som la hele sentrum i aske.

Han hadde satt seg inn i faget i Skien og fikk aldri utdanning som glassmester.

Henrik Andersen fikk så foreløpig innredet butikk i sin fars gård i Torvgaten, rett over for Kong Carl i et av de to små husene som ligger der. Siden ble forretningen flyttet til den gården i Storgaten hvor Sandefjord Farvehandel nå (1949) har lokaler.

1905 kjøpte Andersen Kongensgate 14.

Henrik Andersen overtok I. M. Osmundsens forretning.

Han solgte 1915 forretningen til kjøpmann Harald Larsen.

Andersen drev etter sin fars død en tid Sandefjord Teglverk.

Sammen med et par andre startet han i stedet Reform Barnevognfabrikk, og kjøpte dessuten en engros-forretning i farvebransjen i Oslo. Denne fortetningen drev han til 1921.

I 1922 startet Henrik Andersens sønn, Finn, forretning under firmanavnet AS Finn Andersens Glass- og Stentøymagasin, i Kongensgate 14, som familieselskap. Forretningen ble ledet av far og sønn i fellesskap fram til sønnen døde i 1920-årene. Etter det ledet faren firmaet.

Organisasjonsliv

Henrik Andersen ble valgt inn i bystyret som 26-åring. Siden satt han i flere perioder som representant for Venstre. Han var også suppleant til formannskapet. Dessuten ledet han ligningsnemnda og styret for arbeidskontoret.

I mange år var han medlem av Sandefjord Sparebanks forstanderskap og i Privatbankens representantskap og kontrollnemd.

Andersen var avholdsmann og med i I.O.G.T.-losjen "Stadigt Haab & Ansgar", der han fikk en utmerkelse for langt og trofast medlemskap. Henrik Andersen var også medlem av losjen "Kong Harald".

Kilder og litteratur