Henrik Andersen (1879–1976)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Andersen omkring 1951.

Henrik A. Andersen (født 14. mars 1879 i Sandefjord, død 12. februar 1956 samme sted) var forretningsmann.

Familie

Han var gift med Gudrun Andersen. Paret hadde sønnene Finn og Rolf.

Virke

Andersen startet som bladgutt i Sandefjords Tidende. Innimellom vikarierte han også i det tunge arbeidet med å dra trykkpressa.

Etter konfirmasjonen ble han først visergutt hos slaktermester Kayser. Siden gikk han i lære samme sted og utdannet seg deretter til slakter og pølsemaker.

Glassmagasin

Andersen skiftet imidlertid raskt beite. Han fikk erfaring med kontorarbeid hos en av sakførerne i Sandefjord, men i 1899, som 20-åring, startet han egen glass- og steintøyforretning i et lokale han leide av forretningsmannen I. M. Osmundsen i en nyoppført gård i Kirkegata (i dag Rådhusgata 11). Han hadde satt seg inn i faget i Skien, men utdannet seg aldri til glassmester.

I 1900 gikk butikken med i bybrannen. Etter dette holdt den til i midlertidige lokaler til Andersen i 1905 kjøpte Kongens gate 14. I et intervju med Sandefjords Blad i 1951 fortalte han om "(...) slitsomme år i konkurranse med de to allerede eksisterende forretningene i bransjen: Einar Gleditsch' og Abrahamsens glassmagasiner."[1]

I 1915 solgte Andersen butikken og prøvde seg noen år i andre bransjer, før han kom tilbake fra 1922. Dette året startet sønnen Finn familieselskapet Finn Andersens Glass- og Stentøymagasin i Kongensgate 14. Det ble ledet av far og sønn i fellesskap fram til sønnen døde i 1920-årene. Etter dette ledet faren firmaet.

Andre forretninger

Etter farens død han en periode Sandefjord Teglverk, som faren eide. Han var også med på å starte Reform Barnevognfabrikk. Dessuten drev han inntil 1921 en engros-forretning i fargebransjen i Oslo.

Organisasjonsliv

Som 26-åring ble Andersen valgt inn i bystyret, og satt siden i flere perioder som representant for Venstre. Han var også suppleant til formannskapet. Dessuten ledet han ligningsnemnda og styret for arbeidskontoret. Han var også medlem av brannstyret, og hadde i mange år tillitsverv i Sandefjord Sparebank og i Privatbanken.

Andersen var avholdsmann og ble tildelt en utmerkelse for langt og trofast medlemskap i I.O.G.T.-losjen "Stadigt Haab & Ansgar". Han var også medlem av losjen "Kong Harald".

Fotnoter

  1. Sandefjords Blad 5. desember 1951

Kilder og litteratur


Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.