Henrik Thorsen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 14: Linje 14:


== Spilleoppdrag ==
== Spilleoppdrag ==
Han spilte ofte i [[bryllup]]er og på [[dans]]etilstelninger, alene eller sammen med andre musikere. Thorsen opptrådte mye for Torstrand Vel, være seg det var på et festmøte, årsmøter, juletrefester eller et møte i regi av Torstrand Vels Dameklubb. På juletrefesten i 1960 hadde han et festlig innslag med en mekanisk dukke. Ellers spilte Thorsen på årsmøter til Byskogen Vel og Treschow Fritzøe Bedriftsidrettslag. Han opptrådte også hos humanitære foreninger, slik som Larvik og Omegn Hørselvern, Kjose Helselag, Langestrand Gamlehjemforening og på flere møter til Larvik og omegn Revmatikerforening. På møtet 22. november 1973 skrev ''Østlands-Posten'' at «Henken spilte marsjer og gode stykker med fynd og klem så det smalt i veggene, og han fikk god applaus.»  
Han spilte ofte i [[bryllup]]er og på [[dans]]etilstelninger, alene eller sammen med andre musikere. Thorsen opptrådte mye for Torstrand Vel, være seg det var på et festmøte, årsmøter, juletrefester eller et møte i regi av Torstrand Vels Dameklubb. På juletrefesten i 1960 hadde han et festlig innslag med en mekanisk dukke. Ellers spilte Thorsen på årsmøter til Byskogen Vel og Treschow Fritzøe Bedriftsidrettslag. Han opptrådte også hos humanitære foreninger, slik som Larvik og Omegn Hørselvern, Kjose Helselag, Langestrand Gamlehjemforening og på flere møter til Larvik og omegn Revmatikerforening. På møtet 22. november 1973 skrev ''Østlands-Posten'' at «Henken spilte marsjer og gode stykker med fynd og klem så det smalt i veggene, og han fikk god applaus.» På vårfesten til Langestrand Gamlehjemforening i 1978 spilte han og fortalte også to morsomme historier. Da Norsk Folkehjelp, Larvik lag 27. august 1978 arrangerte en busstur for eldre, uføre og ensomme mennesker, underholdt Thorsen med muntre historier og trekkspillmusikk.


Han medvirket blant annet på en tilstelning i 1967 for alderstrygdede og pensjonister på Festiviteten (hvor sønnen Svein Thorsen var primus motor), på femårsjubileet til foreningen «Havfruene» i 1968 og på en førjulsfest for de kommuneansatte på Farrishallen i 1972. På vårfesten til Langestrand Gamlehjemforening i 1978 spilte han og fortalte også to morsomme historier. Da Norsk Folkehjelp, Larvik lag 27. august 1978 arrangerte en busstur for eldre, uføre og ensomme mennesker, underholdt Thorsen med muntre historier og trekkspillmusikk.
Han medvirket blant annet på en tilstelning i 1967 for alderstrygdede og pensjonister på Festiviteten (hvor sønnen Svein Thorsen var primus motor), på femårsjubileet til foreningen «Havfruene» i 1968 og på en førjulsfest for de kommuneansatte på Farrishallen i 1972.


Blant de musikerne han spilte med var Halvard Brun Jensen (), Ragnhild Blyberg (piano), Ragnar Nyquist (fiolin), Alf Halvorsen (fiolin), Johan Halvorsen og Olav Haugene.
Blant de musikerne han spilte med var Halvard Brun Jensen (), Ragnhild Blyberg (piano), Ragnar Nyquist (fiolin), Alf Halvorsen (fiolin), Johan Halvorsen og Olav Haugene.

Sideversjonen fra 9. mar. 2021 kl. 10:04

Henrik Thorsen med trekkspill
Foto: Ukjent

Henrik Thorbjørn «Henken» Thorsen (født 13. februar 1903 i Larvik, død 7. januar 1992 i Larvik) var trekkspiller og komponist. Foreldrene var mekaniker Fredrik Emil Thorsen og Severine, f. Hansen. Henrik Thorsen giftet seg 11. april 1925 med Anna Fredrikke (1905–1978).

Adressen ved fødselen var Dronningens gate 43. Ifølge Folketellingen 1910 bodde Thorsen sammen med sin familie i Bugges gate 3. Som konfirmant i 1918 bodde han i Helgesens gate 5. I 1923 kjøpte Fredrik Emil Thorsen Tordenskjolds gate 23, og det ble også sønnens og senere svigerdatterens hjem. Som enkemann flyttet Thorsen til «aldersblokka» på Langestrand.

Liv

Thorsen lærte seg å spille trekkspill på Torstrand. Han startet med et toraders trekkspill som tiåring. I 1919 – med 40 øre i timelønn – gikk han til anskaffelse av sitt første kromatiske trekkspill. Thorsen hadde klart å spare noen kroner og resten fikk han låne av en tante. Dette gjorde at Thorsen kunne legge de nødvendige 375 kroner på disken i musikkforretningen. Siden ble det flere ulike knappetrekkspill - 22 totalt per 1985.

Han var aldri heltidsmusiker. I 1946 ble Thorsen ansatt i kommunens veiveien, og dette arbeidet var hans hovedinntektskilde. Et musikkblad utropte Thorsen som Larviks trekkspillkonge. Få slo hans kjennskap til trekkspill, og han ble benyttet som konsulent da ungdommer skulle kjøpe sitt første trekkspill.

I 1954 var Thorsen med på å grunnlegge Larvik Trekkspillklubb og ble æresmedlem i 1983. Han skrev i 1968 skrev en konsertmasurka med tittelen «Sissel-masurka» til sin sønnedatter. Den ble senere spilt inn på kassett av Hilmar Fredriksen. Thorsen var sekretær i styret til Fram Eldres avdeling 1954–1955. Han var æresmedlem av Skiensfjordens Trekkspillklubb.

Spilleoppdrag

Han spilte ofte i brylluper og på dansetilstelninger, alene eller sammen med andre musikere. Thorsen opptrådte mye for Torstrand Vel, være seg det var på et festmøte, årsmøter, juletrefester eller et møte i regi av Torstrand Vels Dameklubb. På juletrefesten i 1960 hadde han et festlig innslag med en mekanisk dukke. Ellers spilte Thorsen på årsmøter til Byskogen Vel og Treschow Fritzøe Bedriftsidrettslag. Han opptrådte også hos humanitære foreninger, slik som Larvik og Omegn Hørselvern, Kjose Helselag, Langestrand Gamlehjemforening og på flere møter til Larvik og omegn Revmatikerforening. På møtet 22. november 1973 skrev Østlands-Posten at «Henken spilte marsjer og gode stykker med fynd og klem så det smalt i veggene, og han fikk god applaus.» På vårfesten til Langestrand Gamlehjemforening i 1978 spilte han og fortalte også to morsomme historier. Da Norsk Folkehjelp, Larvik lag 27. august 1978 arrangerte en busstur for eldre, uføre og ensomme mennesker, underholdt Thorsen med muntre historier og trekkspillmusikk.

Han medvirket blant annet på en tilstelning i 1967 for alderstrygdede og pensjonister på Festiviteten (hvor sønnen Svein Thorsen var primus motor), på femårsjubileet til foreningen «Havfruene» i 1968 og på en førjulsfest for de kommuneansatte på Farrishallen i 1972.

Blant de musikerne han spilte med var Halvard Brun Jensen (), Ragnhild Blyberg (piano), Ragnar Nyquist (fiolin), Alf Halvorsen (fiolin), Johan Halvorsen og Olav Haugene.

Som medlem av Henkens trio opptrådte Thorsen på Villa Farris og i Societetsbygningen på Farris Bad. De øvrige medlemmene av trioen var Albert Kristiansen og Alf Bjørndal. I helgene spilte Thorsen solo på Larvik/Frederikshavn-ferjene Peter Wessel og Cort Adeler.

Kilder

  • Hansen, Svend E.: Spillemann og gledesspreder runder 80 år søndag - Jeg henger i stroppen så lenge helsa holder, sier Henken (Østlands-Posten 11. februar 1983)
  • 85 år (Østlands-Posten 12. februar 1988)
  • Henrik Thorsen i Historisk befolkningsregister.