Hjelp:Kategorisering (trinn 2): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Kirker: sten > stein i kategorinavn -- jfr. retningslinjene for språkform... :-) .)
m (→‎Kirker: det er ofte veldig vanskelig å avgjøre stiltrekk på den enkelte kirke.)
Linje 163: Linje 163:


===Kirker===
===Kirker===
Artikler om kirker i Norge skal som hovedregel kategoriseres som [[:Kategori:Kirker i xfylke]] og [[:Kategori:Kommunenavn]]. Kirken kan også kategoriseres etter alder og / eller stil. For eksempel:  
Artikler om kirker i Norge skal som hovedregel kategoriseres som [[:Kategori:Kirker i xfylke]] og [[:Kategori:Kommunenavn]]. Kirken kan også kategoriseres etter alder og / eller periode. For eksempel:  


[[Sem kirke]] skal kategoriseres i  
[[Sem kirke]] skal kategoriseres i  

Sideversjonen fra 5. feb. 2008 kl. 14:45

Mal:Brukermanual Denne siden tar for seg hvordan man kategoriserer en side, hvordan man oppretter nye kategorier og reglene i forhold til kategoriseringen. For fullstendige oversikter over kategorier se:

Kategorier

Kategorier er en innebygget funksjon i MediaWiki-programvaren. En artikkel kan legges i en eller flere kategorier. En kategori er også en artikkel, det vil si at den kan i seg selv inneholde tekst og ligge i andre kategorier.

Kategorier gir automatiske indekser som er anvendelige som innholdsfortegnelser. Sammen med lenker og maler gir kategorier struktur til wikiprosjektene. Kategorier skal ikke brukes som automatiske lister, og skal kun inneholde reelle artikler og underkategorier, ikke lenker til tomme sider.

omdirigeringssider skal bare unntaksvis legges i artikkelkategorier.

Kategorisering av artikler

Artikler kategoriseres ved å legge inn en liten tekstbit i artikkelen, helst nederst på siden.

[[Kategori:Kategorinavn]]

Kategorinavn skal byttes ut med navnet på kategorien. For å finne ut hvilken kategori du skal legge den i kan du se nedenfor eller i en artikkel av samme type.

I kategoriene sorteres artikkelen etter navnet på artikkelen, for eksempel vil artikkelen om Norge sorteres under N. Men tenk om man ikke vil ha artikkelen sin listet opp på den spesielle bokstaven, noe som vil være helt realistisk i forhold til for eksempel personer. Tenk deg at du har skrevet en artikkel på personen Karl Johan Thoresen, og skal liste han opp i kategorien Nordmenn under T, akkurat slik som i telefonkatalogen. Da skriver du det slik:

Ved kategorisering av personer, eller andre artikler som skal listes på en annen første bokstav enn hva artikkelen har

{{DEFAULTSORT:Nordmann, Ola}}
[[Kategori:Nordmenn]]

eller
[[Kategori:Nordmenn|Nordmann, Ola]]

Brukes {{DEFAULTSORT}} trenger man bare å skrive sorteringsnøkkelen én gang; ellers må den skrives for hver kategori. Dersom noen kategorier skal ha annen sortering skriver man det inn der.

{{DEFAULTSORT:Nordmann, Ola}}
[[Kategori:Nordmenn]]
[[Kategori:Personer som heter Nordmann|Ola]]

Eller for lister, her viste med 
Lister over nordmenn
<pre>
[[Kategori:Lister|Nordmenn, liste over]]

Ved kategorisering av navn eller andre ord som inneholder to a-er som uttalles å

Rikard Nordraak: [[Kategori:Norske komponister|Nordråk, Rikard]]
Aass Bryggeri:   [[Kategori:Norske bryggerier|Åss Bryggeri]]

Noen kategorier har en hovedartikkel, og da kan det være ønskelig å plassere den først i kategorien. Dette kan gjøres ved å legge inn et mellomrom som sortering. F.eks. sorteres artikkelen om Vestby slik i kategorien Kategori:Vestby:

[[Kategori:Vestby|  ]]

Årstall og andre artikler med navn som begynner på et tall bør fortrinnsvis sorteres etter symbolet #. Du må legge inn tallet etter symbolet, med innledende null(er) dersom noen tall er kortere.

[[Kategori:1964|#1964]]

Etter at du har satt inn [[Kategori:Kategorinavn]] i artikkelen er artikkelen kategorisert.

Rekkefølge på kategoriene

Når en artikkel kategoriseres i flere kategorier skal kategoriene settes i en rekkefølge som fører til at den mest relevante kategorien kommer først. Dersom det ikke kan gjøres forskjell eller det oppstår diskusjon, skal de settes opp i alfabetisk rekkefølge. For personer skal alltid fødselsår og dødsår komme til slutt i denne rekkefølgen (de skal holdes utenfor alfabetiseringen).

Eksempel: Rekkefølge:
  • Eksempel på rekkefølge av kategoriene ved kategorisering av Ola Nordmann
    • Ola Nordmann (født 11. juli 1920, død 19. september 1969) var en norsk lokalhistorikere.
{{DEFAULTSORT:Nordmann, Ola}}
[[Kategori:Norske lokalhistorikere]]
[[Kategori:Fødsler i 1920]]
[[Kategori:Dødsfall i 1969]]

Eksempel på kategorisering av en fijiansk golfspiller:

[[Kategori:Fijianere|Singh, Vijay]]
[[Kategori:Golfspillere|Singh, Vijay]]
[[Kategori:Fødsler i 1963|Singh, Vijay]]

Eksempel på kategorisering av en amerikansk spenningsfilm:

[[Kategori:Amerikanske filmer]]
[[Kategori:Spenningsfilmer]]
[[Kategori:Filmer fra 2006]]

Dobbeltkategorisering

Dobbeltkategorisering forekommer når en artikkel eller kategori er plassert i en kategori og en under- eller overkategori til denne. Dobbeltkategorisering bør ikke forekomme.

Et eksempel på dobbeltkategorisering er å plassere en artikkel om en politiker i både Kategori:Politikere og Kategori:Politikk, eller i Kategori:Nordmenn og Kategori:Norske politikere.

Unntaket kan være når artikkelens subjekt er mer vidtfavnende enn den mest spesifikke kategorien. Et eksempel vil være en musiker som er kjent både som gitarist men først og fremst som munnharpespiller. For den førstnevnte eksisterer en egen kategori men ikke for den siste. I det tilfellet vil riktig kategorisering være Kategori:Musikere og Kategori:Gitarister.

Opprettelse av nye kategorier

Kategorier bør kun opprettes dersom man forventer at det kommer en betydelig mengde artikler i dem. På Soge brukes dynamiske lister som lages ved å kombinere forskjellige kategoriseringer. Mulighetene til å effektivt generere slike lister blir mindre dersom man findeler kategoriene for mye.

Fordi det ikke er mulig å omdirigere kategorier brukes kun bokmål i kategorinavn. For nærmere opplysninger, se språknormene.

Geografisk inndeling

Kategorier basert på geografisk inndeling av f.eks. bygninger, personer eller hendelser bør opprettes på fylkesnivå men ikke lenger ned. I stedet for å ha f.eks. en kategori for kirker i Vestby brukes

[[Kategori:Kirker i Akershus]]
[[Kategori:Vestby]]

Det kan da lages en dynamisk liste som henter ut de artiklene som har begge disse kategoriene. Fordelen med dette er at lesere ikke trenger å vite nøyaktig hvilken kommune en kirke de leter etter står i; det holder at de vet hvilket fylke den tilhører.

For større byer kan det allikevel være naturlig å opprette kategorier på kommunenivå.

Sletting av kategorier

Kategorier, på samme måte som artikler, kan kun slettes av administratorer. Kategorier blir ikke slettet ved at innholdsteksten slettes eller ved å fjerne alle artiklene og underkategoriene. Hvis du finner en tom kategori, klikk rediger og skriv inn {{hurtigsletting}}, så vil en administrator slette den. Hvis du ønsker at en ikke-tom kategori skal slettes, må du foreslå den slettet på samme måte som artikler på Soge:Sletting.

Spesielle regler for kategorisering

Personer

Artikler om personer bør listes opp i den kategorien etter hvilket yrke personen er mest kjent for å ha drevet sitt virke. Personer skal ellers listes opp etter etternavn. Slik: [[Kategori:Ordførere|Ludvigsen, Tom Anders]]. Navn med to a-er som utalles å skal sorteres som å. Navn som skrives på omvendt form (invvertert) kan legges til med konstruksjonen {{DEFAULTSORT:etternavn, fornavn}}. En vil da slippe å skrive navnet for hver enkelt kategori. Hvis en kategori ikke skal ha invertert navn kan en skrive navnet på riktig form kun for dette tilfellet.

{{DEFAULTSORT:Ludvigsen, Tom Anders}}
[[Kategori:Ordførere]]

Helgener

I kategorien 'Helgener' alfabetiseres de etter fornavn, da dette er en mer enn 1500 år gammel tradisjon i helgenlister. I andre kategorier kategoriseres de etter etternavnet, altså slik:

                                                               
[[Thomas More]]-->[[Kategori:Engelske helgener]]
               -->[[Kategori:Engelske politikere|More, Thomas]]

Geografi

Artikler om geografiske emner skal som hovedregel kategoriseres på fylkesnivå

Ålesund skal kategoriseres i

 
[[Kategori:Byer i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Kommuner i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Tettsteder i Møre og Romsdal]]

Fjellet Stetind skal kategoriseres slik

 [[Kategori:Fjell i Norge]]
 [[Kategori:Nordland]]

Kirker

Artikler om kirker i Norge skal som hovedregel kategoriseres som Kategori:Kirker i xfylke og Kategori:Kommunenavn. Kirken kan også kategoriseres etter alder og / eller periode. For eksempel:

Sem kirke skal kategoriseres i

[[Kategori:Kirker i Vestfold]]
[[Kategori:Tønsberg]]
[[Kategori:Steinkirker]]
[[Kategori:Middelalderkirker]]

Historiske hendelser

Historiske hendelser skal i tillegg til aktuelle kategorier som Kategori:Kriger, Kategori:Slag kategoriseres i årskategorien [[Kategori:####]]

Slaget i Bergen 1206 kategoriseres

[[Kategori:Slag]]
[[Kategori:Baglerkrigene]]
[[Kategori:Bergens historie]]
[[Kategori:1206]]

mens slaget om Narvik kategoriseres med egen kategori for konflikten

[[Kategori:Slag]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Nordlands historie]]
[[Kategori:Narvik]]
[[Kategori:1940]]