Hollendergaten (Bergen): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(importerer og tilpasser artikkel fra Wikipedia. Den vil snart ha fjerna seg såpass fra originalen at vi kan ta vekk WP-malen.)
 
(mer info fra Bergen byleksikon)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Hollendergaten (Bergen)|Hollendergaten]]''' i [[Bergen]] ligger i strøket [[Vågsbunnen (Bergen)|Vågsbunnen]], og var tidligere en av byens hovedgater. Gaten er rundt 100 meter lang og går fra [[Bryggesporen]] og [[Kong Oscars gate (Bergen)|Kong Oscars gate]] i nord rundt 55 meter sør, før den har en relativt krapp sving og fortsetter 45 meter mot [[Nedre Korskirkeallmenning]] i sørøst. Hollendergaten lå i sin helhet i 20. rode, og sognet til [[Korskirken (Bergen)|Korskirken]].
'''[[Hollendergaten (Bergen)|Hollendergaten]]''' er en gammel gate i [[Bergen]]. Den ligger i strøket [[Vågsbunnen (Bergen)|Vågsbunnen]], og var tidligere en av byens hovedgater. Opphavlig het den ''Engelskmannsretet'', senere ''Hollenderstretet''. Gaten er rundt 100 meter lang, og går fra [[Bryggesporen]] og [[Kong Oscars gate (Bergen)|Kong Oscars gate]] i nord rundt 55 meter sørover, før den har en relativt krapp sving og fortsetter 45 meter mot [[Nedre Korskirkeallmenning]] i sørøst. Hollendergaten lå i sin helhet i 20. rode, og sognet til [[Korskirken (Bergen)|Korskirken]].


==Middelalderen==
==Historie==
Gaten følger den tidligere strandlinjen som var et nes som stakk ut i [[Vågen (Bergen)|Vågen]]. Gateløpet er en av byens eldste og stammer fra [[middelalderen]]. Hollenderstretet nevnes første gang i [[1518]].  
Gaten følger den tidligere strandlinjen som var et nes som stakk ut i [[Vågen (Bergen)|Vågen]]. Gateløpet er en av byens eldste, og stammer fra [[middelalderen]]. Hollenderstretet nevnes første gang i [[1518]]. Gateløpet var i middelalderen den eneste landeveisforbindelse mellom [[Strandsiden]] og [[Bryggen]].


Gateløpet var i middelalderen den eneste landeveisforbindelse mellom [[Strandsiden]] og [[Bryggen]].
I middelalderen gikk Vågen lenger innover enn det den gjør i dag. Da man fylte igjen en god del av Vågen i 1663 ble det forbindelse mellom Bryggen og Strandsiden, og det førte til at Hollendergaten sank i status som boområde, da de fornemste familiene slo seg ned på Strandsiden. På 1730-tallet flyttet ferdselen fra Hollendergaten til det nye [[Torget (Bergen)|Torget]] mellom Hollendergaten og Vågen. Gata beholdt likevel en viss status, og mange kjøpmenn på Bryggen hadde sine eneboliger her. Dette varte fram til 1860-tallet, da de kondisjonerte slo seg ned på [[Nygård]] eller eller [[Kalfaret]] istedet. Senere var det «kaffistovene» som dominerte gaten. I etterkrigstida har gata vært forretningsstrøk, med særlig mange klesforretninger.<ref>«Hollendergaten» i ''Bergen byleksikon'', side 233.</ref>


==Hollendergaten 10==
==Hollendergaten 10==
Linje 11: Linje 11:
I dag ligger vinstuen «Dyvekes Vinkjeller» over gaten, i Hollendergaten 7.
I dag ligger vinstuen «Dyvekes Vinkjeller» over gaten, i Hollendergaten 7.


==Torget==
== Referanser ==
På 1730-tallet flyttet ferdselen fra Hollendergaten til det nye [[Torget (Bergen)|Torget]] mellom Hollendergaten og Vågen. Fra midten av 1700-tallet og frem til 1860-tallet var Hollendergaten en av byens fineste gater, og mange kjøpmenn på Bryggen hadde sine eneboliger her. Senere var det «kaffistovene» som dominerte gaten.
<references/>


==Kilder==
==Kilder==
* [http://www.nb.no/utlevering/contentview.jsf?urn=URN:NBN:no-nb_digibok_2008090104084#&struct=DIV576 «Hollendergaten» i Hartvedt, Gunnar Hagen. ''Bergen byleksikon'' (historiske konsulenter: Anders Bjarne Fossen, Anders Haaland ; bilde- og kartredaksjon: Beate M. Bang, Øyvind Reisegg). Kunnskapsforlaget, 1999.]
* [http://kulturnett.ivest.no/tema/vandring/hollend5b.htm Vandringer i Vågsbunnen]
* [http://kulturnett.ivest.no/tema/vandring/hollend5b.htm Vandringer i Vågsbunnen]
* [http://kulturnett.ivest.no/tema/vandring/hollend3b.htm Vandringer i Vågsbunnen]
* [http://kulturnett.ivest.no/tema/vandring/hollend3b.htm Vandringer i Vågsbunnen]

Sideversjonen fra 7. jun. 2012 kl. 12:24

Hollendergaten er en gammel gate i Bergen. Den ligger i strøket Vågsbunnen, og var tidligere en av byens hovedgater. Opphavlig het den Engelskmannsretet, senere Hollenderstretet. Gaten er rundt 100 meter lang, og går fra Bryggesporen og Kong Oscars gate i nord rundt 55 meter sørover, før den har en relativt krapp sving og fortsetter 45 meter mot Nedre Korskirkeallmenning i sørøst. Hollendergaten lå i sin helhet i 20. rode, og sognet til Korskirken.

Historie

Gaten følger den tidligere strandlinjen som var et nes som stakk ut i Vågen. Gateløpet er en av byens eldste, og stammer fra middelalderen. Hollenderstretet nevnes første gang i 1518. Gateløpet var i middelalderen den eneste landeveisforbindelse mellom Strandsiden og Bryggen.

I middelalderen gikk Vågen lenger innover enn det den gjør i dag. Da man fylte igjen en god del av Vågen i 1663 ble det forbindelse mellom Bryggen og Strandsiden, og det førte til at Hollendergaten sank i status som boområde, da de fornemste familiene slo seg ned på Strandsiden. På 1730-tallet flyttet ferdselen fra Hollendergaten til det nye Torget mellom Hollendergaten og Vågen. Gata beholdt likevel en viss status, og mange kjøpmenn på Bryggen hadde sine eneboliger her. Dette varte fram til 1860-tallet, da de kondisjonerte slo seg ned på Nygård eller eller Kalfaret istedet. Senere var det «kaffistovene» som dominerte gaten. I etterkrigstida har gata vært forretningsstrøk, med særlig mange klesforretninger.[1]

Hollendergaten 10

Fra 1400-tallet var gaten dominert av hollendere som hadde handelshus her. Hollenderne ble senere ble erstattet av engelskmenn. En av hollenderne som drev handel her var Sigbrit Willoms fra Amsterdam. Hun var mor til Dyveke, som ble elskerinne av Christian II av Danmark, Norge og Sverige fra 1507 og fram til sin død i 1517. Dyveke bodde i det som i dag er Hollendergaten 10. Inngangspartiets sokkel er prydet med en kongelig løve på en relieffstein. Huset ble fredet av Riksantikvaren i 1927. Bygningen ble oppført i 1703 etter den store bybrannen i 1702 over en hvelvet steinkjeller som kan være fra tiden Dyveke bodde her.

I dag ligger vinstuen «Dyvekes Vinkjeller» over gaten, i Hollendergaten 7.

Referanser

  1. «Hollendergaten» i Bergen byleksikon, side 233.

Kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Hollendergaten (Bergen)» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.