Jakobsbakken (Sulitjelma)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Jakobsbakken.
Foto: Olve Utne2009
Karl Fjell på taubanen mellom Sulitjelma og Jakobsbakken. En vanlig, men ulovlig reiseform.
Foto: Kjell Fjell/Nordlandsmuseet (1950-1955).

Jakobsbakken, (lokalt navn: Bakken) er et tidligere gruvesamfunn i Fauske kommune som ligger 10 km sørvest for Lomi kraftverk som ligger ved enden av Langvatnet i Sulitjelma. I dag har stedet blant annet ungdomssenter og leirskole, men har ikke fast bosetning.

Stedet ligger like over skoggrensen på 600 moh. og ble anlagt i forbindelse med Sulitjelma gruver på sørsiden av Langvatnet. Jakobsbakken var et av flere gruvesamfunn som ble anlagt i fjellet på sørsiden av Langvatnet. Gruva på Jakobsbakken var i mange år den største av gruvene i Sulitjelma, med både størst produksjon og med flest ansatte. I beretningen som «Sulitjelma aktiebolag» presenterte i 1916 om de første 25 års drift ved anlegget, framheves malmforekomster her som den største i Sulitjelma og blant de største i Norge.

Malmforekomstene av sink og kobber var så store at gruvesamfunnet ble et selvstendig lokalsamfunn med egen skole, butikk og forsamlingshus.

En prøveperiode ble startet i 1896, men drift i stor målestokk kom ikke i gang før etter at en taubane var ferdigstilt i 1904.

På det meste, rundt 1920, bodde det mellom 350 og 400 personer på Jakobsbakken. I perioden fram mot nedleggelsen ble det gradvis færre innbyggere, og ved nedleggelsen i 1968 bodde det færre enn 100 personer på stedet.

Naturen i Sulitjelma og spesielt rundt Jakobsbakken er et populært turområde friluftsliv. Det har vært satset på turisme på Jakobsbakken. Den lokale bedriften Fjellfarer AS har totalrenovert et av de gamle byggene.

Galleri

Kilder


Koordinater: 67.0949° N 16.0057° Ø