Jessheim

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 11. feb. 2017 kl. 20:26 av Mhe (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Storgata på Jessheim.
Foto: Trond Nygård (2013)
Jessheim sentrum i 1908. Bildet er tatt fra øst. Dette var før det gikk bru over jernbanelinja. Man skimter Herredshuset i bakgrunnen.
Foto: DigitaltMusum
Den gamle brua på Jessheim. Den stod omtrent på samme sted som dagens bru.
Foto: DigitaltMusum

Jessheim er et tettsted og administrasjonssenter i Ullensaker kommune. Tettstedet ligger i et flatt landskap rundt Jessheim stasjon. I tillegg til å være et handels- og servicesenter for Øvre Romerike er det også en del industri på Jessheim. Navnet er ikke sikkert tolka, men spores til norrønt Jasseimr eller Jesseímr, der siste ledd er -heim. Opprinnelig ble navnet brukt om Hovin sogn, men fra slutten av 1800-tallet ble det brukt om jernbanestasjonen og etterhvert om tettstedet rundt denne. Kommunen vedtok bystatus for Jessheim i 2012.

Stasjonen på Hovedbanen ble åpna i 1854. Jessheim er fortsatt et kommunikasjonsknutepunkt, med riksvei 174 mot Gardermoen, Nannestad og Hurdal og riksvei 2 mot Kongsvinger som går gjennom tettstedet, og E6 vest for tettbebyggelsen.

Jessheim videregående skole og Romerike folkehøgskole ligger i tettstedet. Man finner også blant annet Romerikes Blads lokaler og Jessheim Storsenter.

Litt vest for tettstedet ligger Raknehaugen.

Se forøvrig egen artikkel om Storgata i Jessheim, med bilder og omtale av flere av bygningene.

Galleri

Kilder

Koordinater: 60.14148° N 11.17513° Ø