Karl Storø: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Bilde innsatt)
m (Ny kategori: Lødingen kommune)
Linje 25: Linje 25:
{{DEFAULTSORT:Storø, Karl}}
{{DEFAULTSORT:Storø, Karl}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Lødingen kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1886]]
[[Kategori:Fødsler i 1886]]

Sideversjonen fra 2. mai 2013 kl. 17:23

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Karl Ingvald Storø, født 22. desember 1886 på Storøya i Kanstadfjorden, død 17. februar 1946 i Harstad, var snekkermester og drev K. Storø’s Møbelfabrik, var bystyremedlem og fremtredende medlem av Harstad Håndverkerforening og Harstad Arbeidersamfund. Han var gift med Hanna Leonore (f.Olsdtr.) Storø, f. 11. mars 1888 i Fageråsen (Høgda), død 11. juli 1978. De hadde fire døtre.

Storø gikk i lære hos snekkermester Nils Hunstad samt en periode i Trondheim, der han også lærte kunstmaling. Han startet i 1916 møbelverksted og butikk i Håkons gate 2 - (rett overfor Harstad kino i Erlings gate). Forretningen gikk imidlertid konkurs i forbindelse med krisen i 1920-årene. Harstad Arbeidersamfund kjøpte konkursboet og lot Storø drive virksomheten videre i samfundets lokaler i kjelleren i Storgata 18.

Karl Storø ble innvalgt i Harstad bystyre ved valgene 1922 på kommunistenes liste og ble gjenvalgt i alle valg frem til krigsutbruddet i 1940. Han var dessuten formann i Harstad Håndverkerforening fra 1938 til 1941.

I 1932 kjøpte Storø Normannsgate 3 der han hadde verksted i kjeller og første etasje og hadde bolig i tredje. Annen etasje ble leid bort til løytnant Julius Olsens familie, som senere flyttet til Gullhaugen og etter krigen til Setermoen.

I 1939 ble leiligheten i Normanns gate omgjort til hybler for ansatte på Harstad Sykehus. Familien Storø flyttet da til Ringata 3, etter først å ha bodd ett år i familiehytta på Høgda.

Karl Storø var nær venn og politisk forbundsfelle med Sigurd Simensen. De to kommunistene møttes nesten daglig til samtaler i Storøs verksted. Da krigen kom, fikk de de høre at tyskernes overvåket dem og så med mistenksomhet på deres hyppige «møtevirksomhet». For å unngå arrestasjon på mistanke om motstandsarbeid, måtte de finne andre måter å omgås på.

Storø laget flere flotte malerier, hvorav ett henger i auditoriet på Harstad sykehus.

Fabrikken ble etter Størøs død oppkjøpt og videreført av brødrene Trygve og August Thorbergsen. I 1967 ble bedriften overtatt av Augusts sønn Erik Thorbergsen.

Kilder

  • Steinnes, Kristian: Ved egne krefter. Harstad 2003
  • Bjørkenes, Bergljot og Margareth Jensen: Folk og slekt i Gamle Trondenes
  • Samtale med Kari Eilefsen (på Face book-stedet Gamle Harstad)