Kjeldearkiv:Fimbul nr 4 - 1978

Fimbul er et småskrift fra Evenes bygdeboknemnd.

Forsidebilde: Illustrasjon av Birger Gulljord.

St. Hans

av Borghild Blix-Aune, diktet er også gjengitt i Fimbul nr 12 og Fimbul nr 32

Sankthans, du vekker en lengsel så stor,
til barndomsbygda i nord.
Hvor natten og dagen er tindrende klar,
blant Nord-Norges fjeller og skar.

Jeg synes jeg ser den blomstrende hegg,
hver en sti, hver en rislende bekk.
Og Niingsfjelltoppen seg strekker mot sky
med solgull i morgenens gry.

I tanker jeg lytter til Rognåens sus,
til Kvitfossens mektige brus.
Og Tverrelven rolig gjør sine slyng,
dypt nede blant mose og lyng.

Snart luer det bål i fra nut og fra tind.
Det fanger det fanger mitt sinn.
Og leiken går lystig på blomstrende vang.
Midtsommer med latter og sang.

Bogen i Ofoten, fjern du er,
den bygda som jeg har så kjær.
Kunne jeg nå deg og være din gjest,
når du samles til midtsommerfest!

Et dikt av Borghild Blix-Aune.
Hun reiste bort i ung alder og det skulle gå 18 år før hun fikk se sin barndoms byfd igjen.

Fra nemnda

av K. A. Pedersen
Vi bringer med dette - noe - fosinket - et nytt nr av "Fimbul". Når folk flest tenker på bygdeboknemnder tenker de ofte på eldre folk som sitter og blar i gamle gulnede og støvete papirer.
Det er nok riktig at blaing i slike papirer må til, men bygdehistorie burde være noe som engasjerer alle.
Nemnda fant det derfor på sin plass å få en brei kontakt med folket i bygda, og ville prøve dette gjennom "Fimbul": Det har da også bragt resultater. Spesielt fint har det vært med den kontakten vi har fått med utflyttede Evenesværinger. De fleste har noe å fortelle fra gamle dager, og det er nettopp fortellingene som er så viktig å få samlet nå. Det som er nedskrevet i gamle, gulnede og støvete dokumenter har vi jo.
Derimot er fortellingene som har gått på folkemunne nå i ferd med å forsvinne for godt, og vi må få dette nedskrevet snarest. Selv om fortellingene mange ganger bygger på sagn, legender og delvis overdrivelser, så forteller de i hvert fall indirekte noe viktig: Nemlig noe om folkelynnet, folkelivet, hva man trodde på, osv - og sammenlagt burde historiene, fortellingene gi oss et bra bilde av livet i bygda den gang.
Vi har fått mange kommentarer til de fortellingene vi tidligere har offentliggjort, også rettelser til ting som har vært direkte gale. Slike henvendelser tar vi imot med takk, for det er umulig for oss fem i nemnda å kunne kontrollere om alt er helt riktig. Det er det DERE I BYGDA SOM HUSKER som kan gjøre.
Det var da også hensikten med "Fimbul". Dermed kan bakgrunnsstoffet til den fremtidige bygdeboka bli så riktig som mulig.
Derfor: Fortsett å skrive til oss, gi oss fortellinger, og sist, men ikke minst: Kommenter og rett det som dere mener er galt eller satt i gal sammenheng.

Riksforsamlingens forhandlinger

Tillægsdel: Adresser og Fulmagter samt Hovedregister. Utgitt efter offentlig foranstaltning ved cand oceon Tycho C. Jæger.

Til Norges Regent Hans Høyhet Prinz Christian Frederich:

Naadigste Herre! med dybeste Ærefrygt nedlægges herved for deres Høyhet den Bekræftelse, at i underdanigst Efterlevelse af Deres Høyheds allernaadigste Befaling blev, Fredagen den første Julie dette Aar, Almuemændene af Ofotens Præstegield i Saltens Fogderie udi Nordlandene opfordrede at aflægge Deres Eed paa at hævde Norges Selvstendighed og at vove Liv og Blod for samme, hvilken Eed med ægte Fædrelands Sind blev aflagt for den Alvidende Guds Aasyn udi Hans Tempel. I lige underdanigst Efterlevelse af samme Deres Høyheds allernaadigste Befaling strax efter Gudstienesten de tvende Mænd valgte til at møde inden det af Nordlandenes Amtmand bestemte Stæd, for der, samlede med de øvrige Meenigheders Afsendte, at vælge de Mænd, som paa Menighedernes Vegne beskikkes i dybeste Underdanighet at nedlægge for Deres Høyhed den Troskabs Eed, samme haver aflagde. Fra Himlens og Jordens Herre og Konge, med Hierternes ydmygeste Bønner nedbede vi den ømmeste Varetægt at maatte hvile over Deres Høyhed til Velsignelse for os.

Evenes i Ofodens Præstegield den første Julie i 1814.

  1. Hans Friderich Allan, Sognepræst til Ofodens Meenigheder
  2. Valgmand Statius Jacob Mosling, Sextionsfører ved Kystvernet
  3. Peter Agersborg, Handelsmand
  4. Johan Hejtmand, Lænsmand
  5. Aron Arctander Gabrielsen, Kierke Sanger
  6. Valgmand Amund Amundsen, Mædhjelper
  7. Erich Larsen Fremnes, Mædhjelper
  8. Engvald Christensen
  9. Johan Olsen Leros
  10. Rasmus Gabrielsen, Seijnæs
  11. Jens Jensen, Liland
  12. Anders Larsen, Hochvig
  13. Per Amundsen, Lilandskar
  14. Niels Jensen, Bervig
  15. Ole Harr, Trældal
  16. Ole Amundsen, Raan-Elv

NB. Nomereringen av underskriftene er foretatt av avskriveren, forar de skulle komme i den orden de er gjentatt i rubriserte verk.

Nordlands Amt, 20de Juni i 1814.

I den Forventning, at det anordnede Ræpresentations Valg for dette Amt muelig kunne foregaae saa betimelig, at Ræpresentanterne herfra kunne møde i Rigsforsamlingen paa Eidsvold inden denne sluttedes, anmodede jeg Provsterne i Amtet den 6te April at meddele mig Underrettning om, hvad tid Valgmændene fra Præstegieldene kunne indfinde sig til Amtsforsamlingen; Hvorpaa de svarede, at deres Møde dertil formeentlig kunde sidst i denne Måned fra de nordligste Præstegjelde og fra de sydliste Deele af Helgeland som de fierneste af Amtets Middelpunkt. Men da jeg forinden disse Efterretninger indløb mig, havde Kundskab om, at Rigsforsamlingens Forhandlinger vare sluttede, og at Forsamlingen altsaa var hævet, formeente jeg det upassende at sammenkalde Valgmændene fra Præstegieldene til nogen Amtsforsamling, siden den da uden Nytte ville foraarsage Landet Bekostninger. Efter de Underretninger jeg har, er den anordnede Bededag her i Amtet nu overalt afholdet, og man skal her ligesom i det sydlige Norge med ægte norsk Brodersind, samdrægtigen have eedfæstet den ellers almindelig herskende Stemning, at ville forsvare og hævde Norges Selvstændighed.

allerunderdanigst
C. Elster

Gamle dager

Bjarne Dalhaug

Ole Lakså

En aften i Ofoten gamle prestegaard

Kokkglunten som ble jægteskipper

Kjæresteri og revejakt

Småviltjakt og ulvespor

Korssteinen

Prestegårdshagen

Østervikhvalen

Gammelt fra Strand

Livet på prestegården

Bergviknesset

Forliset i sydishavet

Bruelvmølla

Minner fra grubedriften i Bogen

Bondrefta

Sang

Folketelling 1875

Bygdeboknemnda

Kjell A. Pedersen (form)
Harald Lambertsen
Barbro Zylla
Odd Mortensen
Eva Svendsen

Turid S. Leiros og Terje Bautz har flyttet fra bygda. Vi takker for samarbeidet!

Tiggerbrev