Klemetsrud kirke og kirkegård

Klemetsrud kirke og Klemetsrud kirkegård ligger i landlige omgivelser ved Maurtuveien i Bydel Søndre Nordstrand, sørøst i Oslo kommune.

Klemetsrud kirke ble innviet i 1933.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Klemetsrud kirkegård ble planlagt etablert samtidig med kirken, men ble ikke realisert før i 1981.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Klemetsrud kirke

Klemetsrud kirke er en hvitmalt langkirke i tre, innviet 3. september 1933. Arkitekter var Herman Major Backer (far til Lars Backer), og Einar Engelstad. Sistnevnte overtok da Backer døde året før kirken ble innviet. Byggmester var Martin Olsen. Kirken har 130 sitteplasser. Et tilbygg ble oppført i 1982 med menighetssal og kapell (tegnet av Rolf Christian Krognes). Kirken ble restaurert samtidig. Vinteren 2008/09 ble det foretatt en innvendig oppussing.

Prekestol og alter, samt stolene i koret er skåret av Anthon Røvik. Alterbildet er malt av Olaf Willums, Kirken har to kirkeklokker fra Olsen Nauen klokkestøperi, støpt samme år som kirken ble innviet. Den største klokken har kong Haakon VIIs monogram på den ene siden og følgende inskripsjon på den andre: «Klemetsrud kirke. Jeg kaller kom. Joh. 3.16». Orgelet er fra Josef Hilmar Jørgensen, levert i 1933.

Klemetsrud kirkegård

Klemetsrud kirkegård ligger ved Klemetsrud kirke i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Kirkegården har et areal på 65 daa, og ble innviet i 1981. Den har både kiste- og urnegraver. Allerede på begynnelsen av 1930-tallet, da kirken ble bygget, ble det kjøpt et mindre areal for anleggelse av en kirkegård, men den ble ikke realisert på det tidspunktet. I 1970-årene ble ytterligere areal innkjøpt, og kirkegården slik den framstår i dag ble etablert.

Bårehuset ved kirkegården ble oppført i 1982. Et eget gravfelt for muslimer ble tatt i bruk i 1998. Nær kirken ligger en egen minnelund for barn som har dødd i mors liv. Blant de gravlagte:

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.830521° N 10.849282° Ø