Komitéen for lokalhistorisk forskning (1906)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. mar. 2019 kl. 07:43 av Hans P. Hosar (samtale | bidrag) (Lenkefiks)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Komitéen for lokalhistorisk forskning ble opprettet den 13. november 1906 av Den norske historiske forening, og hadde som oppgave å se på mulighetene for å utvide virksomheten til Den norske historiske forening til også å gjelde lokalhistorisk forskning og formidling.

Komiteen besto av Yngvar Nielsen, Absalon Taranger, Abraham Berge, Thore Myrvang og Lorens Berg. Disse utarbeidet en plan for systematisk forsking på- og utgivelse av lokalhistorisk materiale. Planen bar tydelig spor av å være utarbeidet av historikere oppdatert på det siste innen europeisk historisk metode og med oversikt til å se fordelene med samarbeid mellom de forskjellige lokalhistoriske miljøene rundt omkring i landet.

Som eksempel på hva som kunne oppnås ved å følge denne planen, ble det besluttet å skrive Brunla lens historie i ni bind. Etter at arbeidet med dette verket var i gang ble komiteen oppløst, men noen av de involverte skulle gå videre til Landskomitéen for lokalhistorisk forskning av 1913.

Kilder og litteratur

  • Reinton, L. 1970, «Den lokalhistoriske rørsla og den moderne bygdehistorie 1900-1920», i Bjørkvik H. m. fl. (red.) Lokal historie i forskning og kulturarbeid gjennom 200 år: Landslaget for bygde- og byhistorie 50 år 6. juli 1970, [s. 33-55]. Aktietrykkeriet Trondhjem, Trondheim.