Kon-Tiki Museet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. apr. 2024 kl. 11:07 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Erstatter mal: WP-artikkel)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kon-Tiki-museet fotografert sommeren 2012.
Bygningen til det opprinnelige Kon-Tiki-museet ble flyttet til Øvrevoll galoppbane og gjenoppført som Stallkroen i 1957. I 2013 ble den revet for å gi plass til boliger.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Kon-Tiki Museet er et museum bygget opp omkring Thor Heyerdahls ekspedisjoner. Det ligger på Bygdøy i Oslo, ved siden av Frammuseet og Norsk Maritimt Museum, med adresse Bygdøynesveien 36.

Museet har navn etter balsaflåten Kon-Tiki, som Heyerdahl og hans mannskap seilte fra Peru til Polynesia med i 1947. Det ble opprettet for å huse denne, og åpnet 15. mai 1950 under navnet Kon-Tiki-huset. Bygningen, tegnet av Frithjof Stoud Platou, sto fram til det nåværende museet ble bygget. I byggeperioden i midten av 1950-tallet for nybygget ble flåten sendt på en to år lang turne i Europa. Slik skaffet man midler i en periode flåten likevel ikke kunne utstilles på Bygdøy.

I 1957 ble det nye museet åpnet under sitt nåværende navn, også tegnet av Platou.

Den første bygningen ble satt opp igjen på Øvrevoll galoppbane i Bærum, der den utgjorde grunnkonstruksjonen i banens restaurant, Stallkroen, som åpnet i 1957. Bygningen ble revet i 2013 for å gi plass til boliger. Kon-Tiki-farer Erik Hesselbergs dekorasjoner i den opprinnelige bygningen ble gitt bort til speiderne i Bærum, og satt opp i speiderhuset deres.

I forbindelse med innplasseringen av sivbåten Ra II ble museet utvidet, denne gang med Otto Torgersen som arkitekt. Det utvidede museet åpnet i 1978.

I tillegg til Kon-Tiki og Ra II har blant annet museet en samling av gjenstander fra utgravninger på Påskeøya, herunder kopier av to av steinstatuene der, og gjenstander og kopier knyttet til andre ekspedisjoner og utgravninger, blant annet styreåren fra sivbåten Tigris (selve båten er ikke bevart).

På endeveggen bak Kon-Tiki-flåten malte kunstneren Jørleif Uthaug (1911-1990) i 1957 et heldekkende veggmaleri i forbindelse med oppføringen av det nåværende museumsbygget. Veggmaleriet viste flåtens ferd over Stillehavet. I forbindelse med en oppussing/modernisering av Kon-Tiki-museet 2012/2013, herunder restaurering av selve flåten, ble veggmaleriet tildekket og varig erstattet av et moderne veggfotografi med maritimt motiv, og kan ikke lenger beskues.

Leder for museet fra starten og til 1990 var tungtvannssabotøren og Kon-Tiki-fareren Knut Haugland. Nåværende direktør (fra 2021) er Liv Heyerdahl, barnebarn av Thor Heyerdahl.

Galleri

Kilder og litteratur

  • Aftenposten 16. september 2014, artikkel om Jørleif Uthaugs tidl. veggdekorasjon på Kon-Tiki-museet.
  • «Kon-Tiki Museet», Wikipedia
  • Svein Sæter: Operatøren. Knut Hauglands egen beretning. Cappelen Damm 2008.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.903337° N 10.698279° Ø