Kvern

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. apr. 2024 kl. 09:25 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvernstein i Jørenvåg-kvennhuset.
Foto: Olve Utne

Ei kvern eller kvenn er en innretning som brukes til å male noe. Kverner finnes i mange varianter, fra små kverner som drives med håndkraft og bruker svært enkel teknologi, til store og komplekse kverner som bruker vann- eller vindkraft direkte eller som elektrisk strøm. Er kverna svært stor, eller flere kverner brukes sammen, snakker man gjerne om en mølle.

Skubbekvern fra Gile (Østre Toten)
Foto: Skansen, Johannes P.: "Bygdemøllene i Norge", 1958

Den enkleste formen for kvern, såkalte skubbekverner, er to gjenstander som beveges mot hverandre med det som skal males mellom. Den kan være lages at stein, tre, metall eller andre egnede materialer. Slike kverner er kjent fra steinalderen. En litt mer avansert form er håndkverna, der man dreier en stein som ligger oppå en annen ved hjelp av muskelkraft.

Overgangen til andre kraftkilder enn muskelkraft kom da man begynte å bruke trekkdyr for å rotere en håndkvern. Dermed kunne man bruke en mye tyngre kvernstein, men teknologien er fortsatt den samme. Et teknologisk fremskritt kom med vann- og vinddrevne kverner. Selve kverna er ofte konstruert på samme måte som en håndkvern, men i stedet for håndkraft eller trekkdyr brukes en aksling koblet til en vindmølle eller et vannhjul. I vanndrevne kverner kalles akslingen en kvernkall.

Kjøkkenkvern

I et mindre format finner man en rekke kverner som brukes på kjøkkenet. Noen vanlige typer er kaffekvern, mandelkvern og kjøttkvern. De fleste av disse kvernene maler ikke råvarene, men skjærer dem ved hjelp av en rekke blader som roteres.