Lars Normann Sørensen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny artikkel)
 
m (Lagt inn artikkel + Kursivering av boktitler + litt pirk)
Linje 3: Linje 3:
Lars Normann Sørensen var bror til Erling «Loa» Sørensen, som drev  lakkeringsverksted i en garasje i krysset Samagata/Skogveien (garasjen ble revet i 2010) før han opprettet kioskforretning i Rutebilbygget på Torvet. Brødrene var fettere av bokhandler [[Aasta Kristiansen]].
Lars Normann Sørensen var bror til Erling «Loa» Sørensen, som drev  lakkeringsverksted i en garasje i krysset Samagata/Skogveien (garasjen ble revet i 2010) før han opprettet kioskforretning i Rutebilbygget på Torvet. Brødrene var fettere av bokhandler [[Aasta Kristiansen]].


Lars Normann Sørensen var i mange år selve radiorøsten fra Tromsø. Som distriktsmedarbeider i [[NRK]] gjorde han en pionerinnsats for å skape flere lokale programmer. Han var den første programsekretær i [[NRK]] [[Finnmark]] etter åpningen av avdelingen i [[Vadsø]] [[17. mai]] [[1934]] - som var det første NRK-kontoret utenfor [[Marienlyst]]. Der gjorde han og [[Thor Frette]] en banebrytende innsats og må regnes som skapere av NRK i Finnmark.
Lars Normann Sørensen var i mange år selve radiorøsten fra Tromsø. Som distriktsmedarbeider i [[NRK]] gjorde han en pionerinnsats for å skape flere lokale programmer. Han var den første programsekretær i NRK [[Finnmark]] etter åpningen av avdelingen i [[Vadsø]] [[17. mai]] [[1934]] - som var det første NRK-kontoret utenfor [[Marienlyst]]. Der gjorde han og [[Thor Frette]] en banebrytende innsats og må regnes som skapere av NRK i Finnmark.


Etter krigen fortsatt Sørensen sitt arbeid i Tromsø fra juli [[1945]], og på hans initiativ gikk den første samiske sendingen på lufta fra studio i Tromsø [[8. november]] [[1946]].
Etter krigen fortsatt Sørensen sitt arbeid i [[Tromsø]] fra juli [[1945]], og på hans initiativ gikk den første samiske sendingen på lufta fra studio i Tromsø [[8. november]] [[1946]].


== Utgivelser ==
== Bibliografi ==
*Sørensen, Lars Normann: Da tørrfisken skapte Norgeshistorie. 1957
*«Svalbard» i ''Jul i Hålogaland'' 1952
*Sørensen, Lars Normann:Svalbard. 1957
*''Da tørrfisken skapte Norgeshistorie''. 1957
*Sørensen, Lars Normann: Henry Rudi, isbjørmkongen. 1958
*''Svalbard''. 1957
*Sørensen, Lars Normann: Gamle ishavsgaster imellom. 1961
*''Henry Rudi, isbjørnkongen''. 1958
*''Gamle ishavsgaster imellom''. 1961


== Kilder ==
== Kilder ==
*Hansen, Bård Gudmund: Radio i krig og strid - Finnmark kringkaster gjennom historien. 1987
*Hansen, Bård Gudmund: ''Radio i krig og strid - Finnmark kringkaster gjennom historien''. 1987
*Samtale med Knut Saue, Harstad  januar 2011.
*Samtale med [[Knut Saue]], Harstad  januar 2011.
*Sambok: [http://nabo.nb.no/bok?_b=sambok&ccl=&TI=&F=S%F8rensen%2C+Lars+Normann+&K%2CST=&D=&I=&_aar1=&_aar2=&_bool=and]


{{DEFAULTSORT:Sørensen, Lars Normann}}
{{DEFAULTSORT:Sørensen, Lars Normann}}

Sideversjonen fra 4. jan. 2011 kl. 22:24

Lars Normann Sørensen, f. 1909 i Harstad, døde 1963, var kringkastingsmann, journalist og forfatter. Han var av solid Harstad/Trondenes-slekt, sønn av den kjente treskjærer og vognmann Ragnvald Sørensen og hustru Marta Kinsarvik Sørensen, også hun kunstner. Ragnvald var sønn av den kjente Harstad-gründeren Søren Hartvigsen (som bygde Bothnergården i Harstad sentrum). 

Lars Normann Sørensen var bror til Erling «Loa» Sørensen, som drev lakkeringsverksted i en garasje i krysset Samagata/Skogveien (garasjen ble revet i 2010) før han opprettet kioskforretning i Rutebilbygget på Torvet. Brødrene var fettere av bokhandler Aasta Kristiansen.

Lars Normann Sørensen var i mange år selve radiorøsten fra Tromsø. Som distriktsmedarbeider i NRK gjorde han en pionerinnsats for å skape flere lokale programmer. Han var den første programsekretær i NRK Finnmark etter åpningen av avdelingen i Vadsø 17. mai 1934 - som var det første NRK-kontoret utenfor Marienlyst. Der gjorde han og Thor Frette en banebrytende innsats og må regnes som skapere av NRK i Finnmark.

Etter krigen fortsatt Sørensen sitt arbeid i Tromsø fra juli 1945, og på hans initiativ gikk den første samiske sendingen på lufta fra studio i Tromsø 8. november 1946.

Bibliografi

  • «Svalbard» i Jul i Hålogaland 1952
  • Da tørrfisken skapte Norgeshistorie. 1957
  • Svalbard. 1957
  • Henry Rudi, isbjørnkongen. 1958
  • Gamle ishavsgaster imellom. 1961

Kilder

  • Hansen, Bård Gudmund: Radio i krig og strid - Finnmark kringkaster gjennom historien. 1987
  • Samtale med Knut Saue, Harstad januar 2011.
  • Sambok: [1]