Leif Sigurd Markus (1919–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. nov. 2023 kl. 02:34 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:p» til «[[Kategori:P»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Sigurd Markus, fra Våre falne.
Snublesteiner til minne om familien Markus.
Foto: Vidar Iversen (2015).

Leif Sigurd Markus (født 22. august 1919Elverum, død mai 1943 i Auschwitz) var bokholder på Elverum. Han ble arrestert for motstandsarbeid, men fordi han var jøde ble han deportert til konsentrasjonsleir i stedet for å bli stilt for retten. Han ble drept i Auschwitz, trolig i gasskammeret hvor også hans foreldre og tre søsken endte sine liv.

Han var sønn av Selik Markus og Jette Lea Markus, som ble gift i Kristiania i 1917 og som fikk seks barn.

Faren etablerte seg som kjøpmann på Elverum, og Leif Sigurd Markus bodde der sammen med foreldrene. Han gikk middelskole og ettårig handelsgymnas, og begynte å arbeide som bokholder.

Da krigen brøt ut var han med på kampene i april 1940. Han engasjerte seg så i motstandsarbeid, noe som selvsagt var spesielt farlig når man tilhørte en jødisk familie og dermed i utgangspunktet ble oppfatta som en fiende av nazistene. Den 23. mars 1942 ble han arrestert etter å ha blitt angitt for deltakelse i flyktningtransporter.

Foreldrene og tre søsken – Liv, Sylvia Annie og Ragnar – ble arrestert høsten 1942 og sendt i konsentrasjonsleir. Mora og søsknene ble sendt direkte i gasskammeret ved ankomsten til Auschwitz den 1. desember 1942. Faren ble så drept i januar 1943. Leif Sigurd Markus var i arbeidsfør alder, og holdt ut til mai 1943 da han også omkom. Sannsynligvis ble også han drept i gasskammeret.

Det er lagt ned seks snublesteiner til minne om familien Markus utafor Storgata 6 på Elverum.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Leif Sigurd Markus (1919–1943) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.