Leksikon:Bergefisk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Bergefisk, kanskje dss. Bergens-fisk, dvs. tørrfisk utskipet over Bergen. B. skulle i så fall ikke ha noe med klippfisk (bergtørket fisk) å gjøre. Det taler imidlertid mot denne oppfat...)
 
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(3 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Bergefisk, kanskje dss. Bergens-fisk, dvs. tørrfisk utskipet over Bergen. B. skulle i så fall ikke ha noe med klippfisk (bergtørket fisk) å gjøre. Det taler imidlertid mot denne oppfatningen at ordformen b. også er brukt i Nord-Norge, hvor Bergen-, i sammensetninger ellers, alltid blir Bern-. En nordnorsk kilde 1698 regner b. for mer verdifull enn rav og rekling (s.d.), som ellers var kostbar mat. Kanskje var b. en form for plattfisk (s.d.). På 1700- og 1800-tallet ble sei som var flekt og bergtørket i Nord-Norge visstnok også kalt b. B. opptrer dessuten i kilder fra innlandet, særlig Gudbrandsdalen; betydningen er uklar også her. H.D.B./H.W.
'''Bergefisk''', kanskje det samme som ''Bergens-fisk'', det vil si tørrfisk utskipet over [[Bergen]]. Bergefisk skulle i så fall ikke ha noe med [[klippfisk]] (bergtørket fisk) å gjøre. Det taler imidlertid mot denne oppfatningen at ordformen bergefisk også er brukt i [[Nord-Norge]], hvor ''Bergen''-, i sammensetninger ellers, alltid blir ''Bern''-. En nordnorsk kilde [[1698]] regner bergefisk for mer verdifull enn ''[[Leksikon:rav|rav]]'' og ''[[Leksikon:rekling|rekling]]'' (se dette), som ellers var kostbar mat. Kanskje var bergefisk en form for ''[[Leksikon:plattfisk|plattfisk]]'' (se dette). På [[1700-talet|1700-]] og [[1800-tallet]] ble sei som var flekt og bergtørket i Nord-Norge visstnok også kalt bergefisk. Bergefisk opptrer dessuten i kilder fra innlandet, særlig [[Gudbrandsdalen]]; betydningen er uklar også her. {{sign|H.D.B.}}/{{sign|H.W.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
{{Bm}}
[[Kategori:Fisk|{{PAGENAME}}]]

Nåværende revisjon fra 12. mar. 2024 kl. 15:04

Bergefisk, kanskje det samme som Bergens-fisk, det vil si tørrfisk utskipet over Bergen. Bergefisk skulle i så fall ikke ha noe med klippfisk (bergtørket fisk) å gjøre. Det taler imidlertid mot denne oppfatningen at ordformen bergefisk også er brukt i Nord-Norge, hvor Bergen-, i sammensetninger ellers, alltid blir Bern-. En nordnorsk kilde 1698 regner bergefisk for mer verdifull enn rav og rekling (se dette), som ellers var kostbar mat. Kanskje var bergefisk en form for plattfisk (se dette). På 1700- og 1800-tallet ble sei som var flekt og bergtørket i Nord-Norge visstnok også kalt bergefisk. Bergefisk opptrer dessuten i kilder fra innlandet, særlig Gudbrandsdalen; betydningen er uklar også her. H.D.B./H.W.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.