Lysningen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lysningen er et mer privat minnesmerke etter terrorangrepene 22. juli 2011. Lysningen er oppført ute på Utøya av de pårørende og direkte berørte.

Minnestedet består av en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22.juli er stanset ut. Lyset kan falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. Ingen navn kommer først eller sist.

Lysningen befinner seg på en høyde på nordsiden av Utøya. Terrenget er senket lett langs sirkelen slik at det er skapt en sittekant vendt innover. På motsatt side er terrenget hevet slik at man får en kant der man kan sitte og se utover Tyrifjorden. I lysningen, langs sirkelen og inne i deler av den er det lagt skiferheller. Inne i lysningen er det anlagt jord som er beplantet med utvalgte planter som tiltrekker seg sommerfugler. Fra de høye furutrærne rundt Minnestedet er et verdig, rolig og varig sted for tilhørighet og ettertanke. Det er et vakkert sted for å minnes. Bursdagene til de drepte markeres hvert år ved at det settes inn en rose i navnet deres på ringen.

Minnestedet er utarbeidet av 3RW arkitekter i samarbeid med økolog Christian Mog og forsker Joseph Chipperfield.

Bursdagsmarkeringer

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[1] Om Utøya besøkes av noen på aktuell dato, får de besøkende være med på minnemarkeringa.

Billedgalleri

Referanser

Kilder og litteratur