Marie Johnsen

Marie Johnsen (født 7. desember 1879 i Birkenes, død 4. november 1966) var fotograf i Lillesand fra 1897 til 1948.

Hun var datter av skipper Tønnes A. Johnsen og Elevine. Marie Johnsen arbeidet en tid hos en fotograf i Stavanger og hadde sin læretid i Bergen. Johnsen overtok 1. april 1897 Lillesands Fotografiske Atelier som var startet i 1890 av Ervine (Evy) Rosendahl, født Kobro, og overtatt av Nora Andersen i 1895. Hun drev forretningen i mange år sammen med sin søster Agnethe «Netta» Johnsen. I 1910 bodde Marie og Netta Johnsen sammen med foreldrene i Lofthusgate 66 i Lillesand.

Store deler av arkivet skal være «dumpet i havet» etter at søstrene la ned sin virksomhet. I 1948 overlot Marie Johnsen firmaet til Anders B. Andersen, i 1957 ble det overtatt av hans bror Otto Andersen. Han drev det til 1961 og forandret underveis navnet til «Fotohuset».

Kilder

Eksterne lenker


  Marie Johnsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.