Marinens flyvåpen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Marinens flyvevæsens første fly «Start» var en Rumpler Taube og en gave fra «Kobbens flyvekomite». Flyet var i tjeneste fra 1912 til 1922. Her avbildet på Flysamlingen på Gardermoen.
Foto: Pål Næss (2010).

Marinens flyvåpen, opprinnelig Marinens flyvevæsen, senere ulike navn i henhold til den tids ulike skrivemåter, som Marinens flygevåpen, Marinens flyvevåben og Marinens flyvevesen, og var sammen med Hærens flyvåpen forgjengeren til Luftforsvaret.

Bakgrunnen for at det ble opprettet egne flyvåpen innen de to våpengrenene var at det den gang ble tenkt at flystyrken var en støttefunksjon til henholdsvis land- og sjøoperasjoner, og ikke være en egen operativ, selvstendig styrke som kunne utføre selvstendige flyoperasjoner.

Carsten Tank-Nielsen var landets første ubåtkaptein og mens han fra 1909 til 1913 var sjef på Norges første ubåt, «Kobben», tok han initiativet til innkjøp av det som skulle bli Norges første militærfly, «Start», som leder av «Kobbens flyvekomité». Det var Tank-Nielsens nestkommanderende, Hans Fleischer Dons, som førte flyet.

Gaven ble akseptert mottatt av Forsvarsdepartementet 1. august 1912 og dette var den første flyvirksomheten innen Marinen. Denne virksomheten ble etablert med Karljohansvern i Horten som hovedbase hvor også den tilhørende Marinens flyfabrikk.

I 1944 ble Hærens og Marinens flyvåpen slått sammen til en egen forsvarsgren som Luftforsvaret.

Ved en kongelig resolusjon av 10. november 1944 ble Hærens og Marinens flyvåpen slått sammen til en egen forsvarsgren som Luftforsvaret under ledelse av Hjalmar Riiser-Larsen.

Kilder