Miletjern (Nedre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Miletjern
Basisopplysninger
Areal: 0,04 km²
Høyde: 2 moh.
Vassdrag: Drammensvassdraget
Kommune: Nedre Eiker
Fylke: Buskerud
Koordinat: 59.74832° N 10.04167° Ø

Miletjern ligger mellom de tre Rygg-gårdene og Mile gjennvinningsstasjon helt øst i Mjøndalen i Nedre Eiker. Dette tjernet ligger bare to meter over havnivå, og mange fagfolk mener at tjernet helt fra slutten på istiden og fram til for cirka 1000 år siden var en del av Drammensfjorden.

Området framstår i dag som en grønn oase og en liten sumpmark. Det er tett vegetasjon, og om sommeren gror tjernet nesten igjen av nøkkerose og tjønnaks. Området er av stor betydning som rasteplass og hekkeplass under vår- og høsttrekket for flere fuglearter. Det er flere arter som hekker årlig ved Miletjern. Artene stokkand, sivhøne, sothøne, sivspurv, knoppsvane, rørsanger, hagesanger, rødstrupe, og rødvingetrost hekker årlig. I tillegg hekker, etter all sansynlighet, artene nattergal, rosenfink og bukskvett ved vannet. Det er også observert hauksanger, kvartbekkasin og åkerrikse ved tjernet. Registrering av fugler vede Miletjern har foregått siden midten av 1980-årene. I denne tiden er det påvist 43 arter i området. Området har også et mangfold av insekter.

Kilder

  • Tom Helgesen, Svein Grønvold, Tor Møllebak og Tom Schandy: Drammensvassdraget- fra fjell til fjord.


Eiker Leksikons logo.jpeg Miletjern (Nedre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Koordinater: 59.74832° N 10.04167° Ø