Mjaavatn (båtbyggere i Mosjøen): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Mjåvatn''', også stavet ''Mjaavatn'', var en næringsdrivende familie og opprinnelig båtbyggere og -befordrere i Mosjøen. I senere tid har a...)
 
m (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
 
(19 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Mjåvatn (båtbyggere i Mosjøen)|Mjåvatn]]''', også stavet ''Mjaavatn'', var en næringsdrivende familie og opprinnelig båtbyggere og -befordrere i [[Mosjøen]]. I senere tid har annet folk overtatt bedriften, som idag retter seg mot trelast.
{{thumb|Mosjoeen Mjaavatn-brygga.jpg|Mjaavatn-brygga øverst i Skjervgata.|Zahl}}
'''[[Mjaavatn (båtbyggere i Mosjøen)|Mjaavatn]]''' var en næringsdrivende familie og opprinnelig båtbyggere i [[Mosjøen]]. I senere tid har annet folk overtatt bedriften, som idag driver med trelast og trevarehandel.


==Historikk==
==Historikk==
Mikal Mjåvatn opprettet i [[1910]] et båtbyggeri. Gjennom dette stod han for produksjonen av over hundre båter, som ble solgt til distriktene i [[Nord-Norge]]. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire-fem mann. Hans sønn, Paul Mjåvatn ([[1914]]–[[1979]]), begynte i [[1936]] med befordring – med én motorbåt, som var oppkalt etter faren. Båten trafikkerte i [[Nordland]] og [[Troms]]. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire mann.
Mikal Mjaavatn opprettet i [[1910]] et båtbyggeri. Gjennom dette stod han for produksjonen av over hundre båter, som ble solgt til hele [[Nord-Norge]]. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire-fem mann. Hans sønn, Paul Mjaavatn ([[1914]]–[[1979]]), begynte i [[1936]] med befordring – med én motorbåt, som var oppkalt etter faren. Båten trafikkerte i [[Nordland]] og [[Troms]]. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire mann.
 
Paul Mjaavatn var også en av eierne av [[Abelbakken Sagbruk]].
 
==Kuriosa==
* I forbindelse med [[UFO-saken i Mosjøen (1954)|UFO-saken i Mosjøen]] i [[1954]], uttalte Mikal Mjaavatn til ukebladet NÅ: «Jeg vet adskillig om båter etter 60 år som båtbygger, men det som flyger i luften kjenner jeg ikke noe til. Kanskje finnes det slike ting som flyvende tallerkener i Amerika og ellers i utlandet, men her i Vefsn? Ikke tale om. Det verste vi har her er Trangskaringen - kastevinden fra sør-vest gjennom Trangskaret. Den har veltet naust for meg to ganger.»


==Se også==
==Se også==
* [[Næringsliv i Mosjøen]]
* [[Næringsliv i Mosjøen]]


==Litteratur og kilder==
==Litteratur==
* Sætherskar, Johs. (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 550. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
;Bøker
* Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 550. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
 
{{DEFAULTSORT:Mjåvatn (båtbyggere i Mosjøen)}}


[[Kategori:Personer fra Vefsn kommune]]
[[Kategori:Båtbyggerier]]
[[Kategori:Bedrifter fra Vefsn kommune]]
[[Kategori:Trelasthandlere]]
[[Kategori:Båtbyggere]]
[[Kategori:Vefsn kommune]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 24. mai 2023 kl. 06:43

Mjaavatn-brygga øverst i Skjervgata.
Foto: Zahl

Mjaavatn var en næringsdrivende familie og opprinnelig båtbyggere i Mosjøen. I senere tid har annet folk overtatt bedriften, som idag driver med trelast og trevarehandel.

Historikk

Mikal Mjaavatn opprettet i 1910 et båtbyggeri. Gjennom dette stod han for produksjonen av over hundre båter, som ble solgt til hele Nord-Norge. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire-fem mann. Hans sønn, Paul Mjaavatn (19141979), begynte i 1936 med befordring – med én motorbåt, som var oppkalt etter faren. Båten trafikkerte i Nordland og Troms. Virksomheten sysselsatte vanligvis fire mann.

Paul Mjaavatn var også en av eierne av Abelbakken Sagbruk.

Kuriosa

  • I forbindelse med UFO-saken i Mosjøen i 1954, uttalte Mikal Mjaavatn til ukebladet NÅ: «Jeg vet adskillig om båter etter 60 år som båtbygger, men det som flyger i luften kjenner jeg ikke noe til. Kanskje finnes det slike ting som flyvende tallerkener i Amerika og ellers i utlandet, men her i Vefsn? Ikke tale om. Det verste vi har her er Trangskaringen - kastevinden fra sør-vest gjennom Trangskaret. Den har veltet naust for meg to ganger.»

Se også

Litteratur

Bøker
  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 550. Det norske næringslivs forlag, Bergen.