Museene i Akershus: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''Akershusmuseet''', tidligere ''Akershus fylkesmuseum'', er et [[museum]] som består av fjorten avdelinger på forskjellige steder i [[Akershus]]. Administrasjonen holder til på [[Akershusmuseets avdeling Strømmen|Avdeling Strømmen]]. Museet gir ut tidsskriftet [[Akershus i mellom]] som utkommer fire ganger i året.
<onlyinclude>'''[[Akershusmuseet]]''', tidligere ''Akershus fylkesmuseum'', er et [[museum]] som består av femten konsoliderte avdelinger på forskjellige steder i [[Akershus]]. Administrasjonen holder til på [[Akershusmuseets avdeling Strømmen|Avdeling Strømmen]]. Museet gir ut tidsskriftet [[Akershus i mellom]] som utkommer fire ganger i året. Museets navn ble den [[1. januar]] [[2009]] endra fra Akershus fylkesmuseum til Akershusmuseet.


Museets navn ble den [[1. januar]] [[2009]] endra fra Akershus fylkesmuseum til Akershusmuseet.</onlyinclude>
Samlingene dekker er vidt spekter med hus og anlegg, arkivalier, innbo og redskaper fra akershusbygdene fra 1700-tallet og opp til nåtid, og dekker hele det sosiale spekteret. Samlingene inneholder også næringshistorie fra perioden. I tillegg finnes spesielle samlinger som kunstnermiljøene i [[Asker]], tekniske anlegg som [[Tertitten]] og [[Fetsund lenser]], sagbruk og værvarslingsstasjonen på [[Gardermoen]], samt et naturinfosenter. Akershusmuseet har en fotosamling, ca. 300&nbsp;000 bilder, bestående både av eldre innsamlede fotografier og bilder fra museets egne dokumentasjonsoppgaver. Akershusmuseet er regional ansvarsinstitusjon for fotobevaring i Akershus.</onlyinclude>


==Avdelinger==
==Avdelinger==
{{thumb høyre| Ullensaker museum Sør-Gardermoen 2013 1.jpg|Motiv fra [[Ullensaker museum]] på Sør-Gardermoen, som ligger i en magasinbygning fra 1860-tallet i et tun-miljø med hovedsakelig eldre bygninger av militært opphav.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}}
{{thumb| Ullensaker museum Sør-Gardermoen 2013 1.jpg|Motiv fra [[Ullensaker museum]] på Sør-Gardermoen, som ligger i en magasinbygning fra 1860-tallet i et tun-miljø med hovedsakelig eldre bygninger av militært opphav.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}}
* [[Asker Museum]]
* [[Asker Museum]]
* [[Aurskog-Høland Bygdetun]]
* [[Aurskog-Høland Bygdetun]]
Linje 24: Linje 24:
*[http://www.akersmus.no/ Akershusmuseet]
*[http://www.akersmus.no/ Akershusmuseet]
*[http://www.akersmus.no/?mid=249&pid=250 Akershus i mellom i fulltekst]
*[http://www.akersmus.no/?mid=249&pid=250 Akershus i mellom i fulltekst]
*{{Preusfotograf|4890|Akershusmuseet}}


[[Kategori:Akershusmuseet| ]]
[[Kategori:Akershusmuseet| ]]
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Museer]]
[[Kategori:Akershus fylke]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Nes kommune (Akershus)]]
[[Kategori:Strømmen]]
[[Kategori:Strømmen]]

Sideversjonen fra 4. apr. 2014 kl. 09:26

Akershusmuseet, tidligere Akershus fylkesmuseum, er et museum som består av femten konsoliderte avdelinger på forskjellige steder i Akershus. Administrasjonen holder til på Avdeling Strømmen. Museet gir ut tidsskriftet Akershus i mellom som utkommer fire ganger i året. Museets navn ble den 1. januar 2009 endra fra Akershus fylkesmuseum til Akershusmuseet.

Samlingene dekker er vidt spekter med hus og anlegg, arkivalier, innbo og redskaper fra akershusbygdene fra 1700-tallet og opp til nåtid, og dekker hele det sosiale spekteret. Samlingene inneholder også næringshistorie fra perioden. I tillegg finnes spesielle samlinger som kunstnermiljøene i Asker, tekniske anlegg som Tertitten og Fetsund lenser, sagbruk og værvarslingsstasjonen på Gardermoen, samt et naturinfosenter. Akershusmuseet har en fotosamling, ca. 300 000 bilder, bestående både av eldre innsamlede fotografier og bilder fra museets egne dokumentasjonsoppgaver. Akershusmuseet er regional ansvarsinstitusjon for fotobevaring i Akershus.

Avdelinger

Motiv fra Ullensaker museum på Sør-Gardermoen, som ligger i en magasinbygning fra 1860-tallet i et tun-miljø med hovedsakelig eldre bygninger av militært opphav.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eksterne lenker