Gamle Hvam museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Svalgangsbygningen fra 1729.
Foto: Lars Biørn-Hansen

Gamle Hvam museum er et friluftsmuseum på Romerike som hovedsakelig består av den tidligere storgården Store Hvam. Gården ligger ved Årnes i Nes kommune, og er en del av Akershusmuseet. En del av museets arbeide er å dokumentere landbruk og hagehistorie. Gården var i privat eie frem til 1908, da den gikk over til Hvam Landbruksskole før Akershus fylkeskommune overtok som eiere i 1980. Museet ble opprettet i 1915.

Gårdens 21 antikvariske bygninger ligger rundt to tun, inntunet og uttunet. Dette var en vanlig måte å gruppere bygningene på på Østlandet. Gruppert rundt inntunet lå bygningene der gårdens folk bodde, mens dyrene holdt til i uttunet. Blant inntunets bygninger er en stor svalgangsbygning fra 1729 (fredet siden 1921) og hovedbygningen (Gulbygningen) fra 1820, i husene vises hvordan storbøndene bodde i disse periodene. I uttunet ligger en stor gjødselkjeller som i 2009 huser utstillinger rundt den annen verdenskrig og moderne landbrukshistorie, pluss en låve og et stort steinfjøs fra tidlig 1800-tall der landbruksredskaper og -maskiner står utstilt. Et stort stabbur skiller uttunet fra inntunet.

Ved siden av disse bygningene har museet også blant annet et salmakerverksted, et veterinærkontor, et landhandleri og lokalavisens redaksjon. Gammeldagse stauder og prydbusker i hagen vekker minner hos mange besøkende.

Som en del av arbeidet med å dokumentere hagehistorien har museet opprettet en samling av gamle hageplanter fra østnorske hager, og noen av historiene bak planter som tidligere var vanlige, som syrin, skjærsmin, hosta, dagliljer, iris, silkepeoner og georginer, blir presentert.

I tidsrommet 1911–1914 var arkitekten Arnstein Arneberg engasjert i restaureringen av bygningsmassen på gården, ikke minst svalgangsbygningen. Samtidig påtok han seg flere oppdrag i nærmiljøet, noe som er behandlet særskilt i artikkelen Arnstein Arneberg i Nes på Romerike.

Årboka Store-Hvam. Årsskrift for gamle Hvam museum ble utgitt av museet i årene 1983-1991.

Galleri

Eksterne lenker

Koordinater: 60.1022° N 11.3847° Ø