Nes kommune (Akershus)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Nes kommune i Akershus)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nes
0236 Nes Akershus komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0236
Fylke Akershus
Kommunesenter Årnes
Areal 637.35  km²
Areal land 623.79  km²
Areal vann 13.56  km²
Folketall 21 681 (2018)
Grunnlagt 1837
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Nes kommune ligger på Romerike i Akershus. Det er en av landets viktigste jordbrukskommuner, og har tredje størst landbruksareal i landet etter Ringsaker og Steinkjer.

Kommunen er nest størst i Akershus etter areal etter Aurskog-Høland.

Kommunen grenser til Eidsvoll og Nord-Odal i nord, Sør-Odal og Eidskog i øst, Aurskog-Høland og Sørum i sør og Ullensaker i vest. Administrasjonssenteret er Årnes med 4032 innbyggere (2016). De største andre tettstedene i kommunen er Neskollen med 2077 innbyggere, samt Aulifeltet, som har 2177 innbyggere i Nes og 600 innbyggere på Rånåsfoss i Sørum kommune. Ellers har kommunen tettsteda Fjellfoten (1098 innbyggere), Kampå (844 innbyggere), Tomteråsen (797 innbyggere), Haga (607 innbyggere), Vormsund (595 innbyggere), Opakermoen (543 innbyggere), Brårud (450 innbyggere) og Skogrand (329 innbyggere) (alle innbyggertall fra 2016).

Kommunen er med i regionrådet Øvre Romerike regionråd sammen med Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad og Ullensaker.

Kommunen ble opprettet i forbindelse med formannskapslovene 1837 på bakgrunn av Nes prestegjeld, og har hatt uendrede grenser siden.

Opprinnelsen til navnet «Nes»

I området der de to elvene Glomma og Vorma møtes så dannes et nes (eller: odde). Området rundt dette elvemøtet ble derfor kalt Nes, slik det også har blitt gjort mange andre steder i Norge. For å skille Nes i Akershus fra andre steder med samme navn, så begynte man å bruke navnet «Nes à Raumarike» eller «Raumnes». En del bedrifter og instituasjoner benytter fremdeles dette navnet, blant annet lokalavisen Raumnes og det lokale idrettslaget Raumnes & Årnes Idrettslag.

Historie

De eldste gårdene i Nes kommune finner vi rundt Glomma og Vorma. I mange århundrer, før veiutbygging og togbane kom, så var elveveien den viktigste ferdselsåren. Derfor finner vi de eldste gårdene langs elvene: Disen, Haug, Gulli, Rotnes m.fl. Det var også derfor at de eldste Gudshus og Tinghus ble etablert her.

Kultstedet Ullershov ble etablert ute på neset mellom Glomma og Vorma. Dette var et kultsted for den norrøne guden Ullr som var guden for jordbruk og jakt. Senere, når Norge ble kristnet, skulle det bygges kirke i bygda, og det var naturlig å også bygge denne her. Det var flere årsaker til det: Bygdefolket var vant med å møtes her. Dessuten var det lettvint å komme hit med båt. Det var nok også viktig å bygge på samme sted der gudehovet hadde vært for å få en lettere aksept blant innbyggerne, som mer eller mindre var blitt tvunget inn i en ny, kristen tro og lære.

Galleri

Bilder av Nes kirkeruin

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!