Nannestad kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:54 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nannestad
0238 Nannestad komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3238
Fylke Akershus
Kommunesenter Teigebyen
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Nannestad kommune ligger på Øvre Romerike i Akershus fylke. I øst går grensa mot Eidsvoll og Ullensaker, i sør mot Gjerdrum, i vest mot Nittedal og Lunner, og i nord mot Hurdal og Gran.

Nannestad kommune har fire kirker: Nannestad, Bjørke, Holter og Stensgård. De tre første sokna ble oppretta alt i middelalderen, mens Stensgård kirke er fra 1902.

Nannestad bygdemuseum, opprettet i 2007, kan man oppleve bygdedoktor Habberstads kontor og landhandler Størdals butikk..

Bygdenavnet

Nannestad, uttalt /nan`nesta/, er i likhet med mange andre bygdenavn opprinnelig et gardsnavn. Nannestad kirke er bygd på grunnen til Nannestad-gardene, og slik har gardsnavnet blitt soknenavn og seinere betegnelse på hele bygda. Gardsnavnet Nannestad kommer ifølge Oluf Rygh «Sandsynlig af et Mandsnavn Nanni, der lader til at have været alm. brugt i Danmark i MA., [...] og hvortil vi mulig have et Spor ogsaa i Norge i Nannæson i DN. V 327 (1409).» Rygh ser imidlertid ikke ut til å utelukke at forleddet Nann kan være et elvenavn: «Paa et andet Sted findes Nann- som Elvenavnstamme (Nannaraa i Hedrum RB. 207, der maa betegne den korte Elv fra Farris til Fjorden og være 1ste Led i Gaardnavnet Nanset».

En person fra Nannestad kalles nannestadsokning.

Befolkningsutvikling

Området rundt Nannestad kirke i 1964. I bakgrunnen til venstre Nannestad prestegard, til høyre kommunehuset (hvitt hus) og sparebanken (gult hus). Helt bakerst ser vi Nannestad ungdomsskole under oppføring.
Foto: Akershusbasen/Digitalt Museum

I etterkrigstida har Nannestad hatt sterk befolkningsvekst. På grunn av nærheten til arbeidsmarkedet i Stor-Oslo økte folketallet fra 5160 i 1951 til 8451 i 1998.

En del av Oslo lufthavn ligger i Nannestad, og etter at flyplassen åpna i 1998, har befolkningsveksten tiltatt ytterligere. I 2018 bodde det 13 240 personer i kommunen.

Kilder og litteratur