Nannestad prestegard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nannestad prestegard
Nannestad prestegård 03 240311.jpg
Hovedbygningen og stabburet på prestegården.
Sokn: Nannestad
Fylke: Akershus
Kommune: Nannestad
Gnr.: 25
Bnr: 1

Nannestad prestegard ligger rett nord for kirkegården til Nannestad kirke, som er en del av Borg bispedømme. Gårdens historie går tilbake til før-reformatorisk tid. De eldste bygningsmaterialene som er bevart, er fra 1790-tallet og gjenbrukt da prestegården i 1846 gjennomgikk en stor reparasjon med ny grunnmur og tak i sveitserstil.

Det var en tømmermann fra Øyer i Gudbrandsdalen som var ansvarlig for gjennomføringen av reparasjonsarbeidene. I 1902 kom det et verandatilbygg på hagesiden og denne ble utvidet. Et forslag om fredning ble frafalt i 1984, ettersom bygningen presteboligen manglet den autensitet som skulle kjennetegne en fredet bygning. Riksantikvaren har forslått overfor kommunen at prestegårdstunet med omgivelser blir regulert til spesialområde for bevaring etter Plan-og bygningsloven.

Prester og andre beboere

Johan Aagaard Smith (1740–1806) ble sokneprest (og prost?) i Nannestad i 1791. I folketellinga 1801 er han oppført som enkemann, men barna Jørgine og bodde hjemme hos han i prestegarden. Til sammen var det bosatt 50 personer på Nannestad prestegard i 1801.

Kilder og litteratur