Johan Aagaard Smith

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Aagaard Smith var en prest som var født omkring i Stavanger omkring 1740. Han var sønn av Henning Henriksen Smith og Anna Godtzen Nielsdatter.[1]

Johan Aagaard Smith var kapellan i Eiker prestegjeld under svigerfaren Peder Jespersen Nyrop, og ifølge Hans Strøms Egers Beskrivelse deltok han aktivt i driften av prestegården og ble belønnet med Det Kongelige Landhuusholdnings Selskabs gullmedalje fordi han «paa Jordebrug havde anvendt berømmelig Fliid» og dermed gått foran som et godt eksempel for bygdas bønder. Dessuten nevner Strøm at det var kapellan Smith som nedtegnet rekken av sogneprester i Eiker prestegjeld mellom 1552 og 1779, på grunnlag av inskripsjoner på prekestolen i Haug kirke.

Han ble seinere utnevnt til sogneprest i Nannestad, og han døde der i 1806.

Smith var gift med Sara Louise Nyrop, som var datter av sogneprest Peder Jespersen Nyrop. De hadde barna:

  • Georgine Smith (1780-1821)[2]
  • Otto Omsted Smith (født cirka 1790)[3]

Kilder
Eiker Leksikons logo.jpeg Johan Aagaard Smith inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!
  1. [https://www.geni.com/people/Johannes-Smith/6000000017602493707 Geni.com: Johannes Aagaard Smith. Ifølge de fleste slektshistoriske nettsteder var han døpt Johannes, men han brukte selv navnet Johan - blant annet i folketellingen 1801
  2. My Heritage: Georgine Smith
  3. Folketellingen 1801