Eiker prestegjeld

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Eiker prestegjeld var et administrativt område i Den norske kirke framiddelalderen og fram til ordningen med prestegjeld ble avskaffet på begynnelsen av 2000-tallet. Det tidligere Eiker prestegjeld er i dag en del av Eiker prosti.

Prestegjeldet som en administrativ enhet kan ha eksistert alt i høymiddelalderen og hatt tilknytning til Haug kirke. På slutten av 1300-tallet nevnes presten Sira Svein Rolfssønn som Oslo-biskopens «vicarius» på Eiker. Geografisk omfattet prestegjeldet hele Eiker, med Haug som hovedsogn og Fiskum som annekssogn. Navnet ble beholdt også etter at Nedre Eiker ble utskilt som eget prestegjeld i 1860 og Fiskum i 1883. Eiker prestegjeld besto da av Haug hovedsogn og Bakke annekssogn, og på 1950-tallet ble Fiskum sogn igjen en del av Eiker prestegjeld.

Sogneprester på EikerReferanser

  1. Sogneprestene fra 1552 og fram til hans egen tid er gjengitt av Hans Strøm, s.266-268. Som kilde oppgir han de inskripsjonene som på hans tid fantes på prekestolen i Haug kirke og som var blitt nedtegnet av kapellan Smith.Kilder
Eiker Leksikons logo.jpeg Eiker prestegjeld inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!