Noni Bonnevie Segelcke (1921–2022)

Honoria «Noni» Bonnevie Segelcke (født 20. januar 1921 i Larvik) er en motstandskvinne fra den andre verdenskrig. Foreldrene var ingeniør ved Treschow-Fritzøe tresliperi, Lorentz Henrik Müller Segelcke (1891–1968) og husmor Lajla, f. Hiorth (1893–). Faren var født i Larvik og moren var født i Kristiania.

Noni vokste opp i et hus på Langestrand i Larvik kommune, hvor Fritzøe jernverksmuseum hadde sine lokaler i 2020.

Under krigen

Etter at Noni hadde avsluttet studiene ved Sandefjord handelsgymnasium flyttet hun til Oslo for å arbeide. Der ble Noni knyttet til motstandsbevegelsen som kurér. Hun var engstelig for at det hun leverte videre skulle havne i gale hender. Noni fikk ting fra folk som hun ikke kjente, og oppdraget hennes var å levere det til andre som hun ikke kjente.

Noni kunne plutselig få beskjed om å flytte, og da måtte hun bytte hybel. Hun var aktiv helt til nettverket hennes ble rullet opp mot slutten av krigen, i januar 1945. Noni fikk da beskjed om at hun måtte forsvinne og flyktet til fjells. Hun greide å holde seg i skjul helt til freden kom 8. mai 1945.

Noni Bonnevie Segelckes brordatter, Nanna, fortalte i et intervju (som stod på trykk i Østlands-Posten 8. mai 2020) at hennes faster hadde svart følgende på spørsmålet om hvorfor hun ble kurér: «Men kjære deg da, det var en ære å bli spurt.» Det var mange år senere – etter å ha lest Eirik Veums bok Nådeløse nordmenn : Gestapo 1940–1945 at Nanna forstod hva Noni hadde ment: Det var ikke mange en kunne stole på.

Etter krigen

Noni deltok i Oxford-bevegelsen, som engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i forskjellige deler av verden. Hun reiste til Ruhrområdet for å hjelpe menneskene der under gjenoppbyggingen etter krigen.

Teater

Noni spilte tittelrollen i Arnold Jacobys kriminalkomedie, Fru Spørck rydder opp, som ble oppført av Larvik Dramatiske SelskapMunken 5. mai 1942. Signaturen —d i Østlands-Posten skrev at den store tittelrollen ble spilt med stundesløs livfullhet av Noni Segelcke.

Kilder


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.